Ai probleme cu oasele? Bea suc de rosii!

Doua pahare de suc de rosii pe zi intaresc oasele si tin osteoporoza la distanta, informeaza oamenii de stiinta canadieni.
  • Publicat:
Ai probleme cu oasele? Bea suc de rosii!
Ai probleme cu oasele? Bea suc de rosii!

Doua pahare de suc de rosii pe zi intaresc oasele si tin osteoporoza la distanta, informeaza oamenii de stiinta canadieni.

De ce suc de rosii si nu lapte, bautura pe care o stim cu totii ca fiind mina de… calciu?! Ei bine, expertii sustin ca elementul cheie care face din tomate un adevarat aliment minune in combaterea afectiunilor osoase este licopenul. Acesta este un antioxidant despre care se spune ca previne cancerul de prostata si bolile cardiovasculare.

Se estimeaza ca peste 200 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de osteoporoza, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar la fiecare 22 de secunde, o persoana sufera o fractura a coloanei vertebrale. O fractura la sold cauzata de osteoporoza poate fi fatala in 20% din cazurile de spitalizare.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Totonto, Canada, au inclus in studiul lor 60 de femei aflate in perioada post-menopauza (cu varstele intre 50 si 60 de ani), carora le-au cerut sa elimine complet rosiile din meniul zilnic, timp de o luna.

La sfarsitul perioadei in care le-au tinut sub observare, cercetatorii au constatat ca femeile aveau un nivel crescut de N-telopeptide in sange, o substanta chimica ce se elibereaza atunci cand intervin fracturile osoase.

Apoi, timp de 4 luni, femeilor li s-a administrat zilnic o doza de suc de rosii continand 15 mg de licopen si, suplimentar, capsule cu 35 mg de licopen. Dupa aceasta paerioada s-a observat o scadere a nivelului de N-telopeptide din sange.

De mentionat ca sucul standard din supermarketuri este la fel de eficient precum cel imbogatit cu licopen, dupa cum atentioneaza oamenii de stiinta. Asadar, doua pahare de suc de rosii administrate zilnic sunt suficiente pentru ca cele 15 mg de licopen sa lucreze pentru sanatatea oaselor noastre.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”