Gravidele cu hipertensiune sau diabet care nu se tratează, mai predispuse la infecţia cu noul coronavirus

Dr. Natalia Pătraşcu, medic primar Cardiologie, oferă câteva sfaturi importante pentru femeile însărcinate, în contextul epidemiei de coronavirus.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gravidele cu hipertensiune sau diabet care nu se tratează, mai predispuse la infecţia cu noul coronavirus

Dr. Natalia Pătraşcu, medic primar Cardiologie la Clinica Medsana, cu expertiză în patologia cardiovasculară specifică a femeii gravide şi lăuzelor, oferă mai jos câteva sfaturi importante pentru femeile însărcinate, în contextul epidemiei de coronavirus cu care ne confruntăm. Medicul spune că gravidele hipertensive sau diabetice trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul recomandat, deoarece aceste afecţiuni asociate, necontrolate, favorizează atât infecţia cu noul coronavirus, cât şi evoluţia spre forme severe.

Iată sfaturile medicului pentru viitoarele mame!

Cel mai important: evitaţi panica

Deşi sarcina reprezintă o stare de adaptare a organsimului în care imunitatea scade, nu s-a semnalat în lume o frecvenţă semnificativă de formă gravă de boală la gravide.

Transmiterea verticală (de la mamă la făt, în uter), deşi nu exclusă, este foarte puţin probabilă şi acelaşi lucru s-a constatat legat de transmiterea prin laptele matern.

Evitaţi expunerea socială

După naştere şi revenirea acasă, limitaţi până la excludere orice vizită inutilă a oricărei persoane din familie. Până la naştere, concepeţi un plan privind modalitatea şi persoanele desemnate a vă ajuta în lăuzie.

Alegeţi cu grijă sursele de informare

Ţineţi cât mai strâns legătura cu medicul curant şi cu maternitatea la care este planificată naşterea! Stabiliţi clar calendarul de vizite de control (şi/sau de naştere programată), cu limitarea analizelor şi investigaţiilor care nu sunt imperios necesare, mai ales dacă sarcina decurge fără complicaţii.

Discutaţi numai cu medicul curant

Despre alternativele de naştere în cazul închiderii clinicii de naştere sau al transformării acesteia în unitate desemnată COVID-19, gravidele trebuie să discute numai cu medicul lor curant!

Anunţaţi de asemenea medicul de familie, medicul curant şi maternitatea la care vă aflaţi în evidenţă în cazul apariţiei febrei, simptomelor respiratorii, al necesităţii de carantinare sau al contactului cu o persoană infectată COVID-19, inclusiv pentru decizia de testare.

Dacă aveţi hipertensiune sau diabet

În cazul gravidelor hipertensive şi/sau diabetice, asigurati-vă de procurarea şi urmarea strictă a tratamentului prescris şi păstraţi legătura cu medicii specialişti care vă urmăresc.

Este deja bine cunoscut faptul că aceste afecţiuni asociate, necontrolate, favorizează atât infecţia cu noul coronavirus, cât şi evoluţia spre forme severe.

După naştere, respectaţi protocolul intern al maternităţii în care vă aflaţi

Probabilitatea infectării nou-născutului este cu atât mai redusă cu cât se respectă cu stricteţe toate regulile de prevenţie şi igiena locală. Există controverse în privinţa separării mamei COVID pozitive de copilul nou-născut, dar decizia trebuie luată de comun acord cu medicul obstetrician şi neonatolog şi în funcţie de structura şi circuitele de separare ale maternităţii.

Alăptarea NU este contraindicată la mamele COVID pozitive, însă infectarea nou-născutului se poate produce în absenţa respectării cu stricteţe a regulilor de protecţie şi igienă. Nu este un timp al deciziilor emoţionale, ci exclusiv al unora raţionale!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Natalia Pătrașcu - Medic primar cardiolog
Dr. Natalia Pătrașcu, medic primar Cardiologie, medic specialist Medicină Internă, este unul dintre puținii medici din țară cu expertiză și practică îndelungată în cardio-obstetrică. Este membru al Societății Române de Cardiologie, membru al Societății Europene de Cardiologie și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”