Ela Crăciun, despre constipaţia bebeluşilor, mai ales în perioada de diversificare

Una dintre problemele cu care tinerii părinţi se confruntă este constipaţia bebeluşilor, mai ales în perioada de diversificare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ela Crăciun, despre constipaţia bebeluşilor, mai ales în perioada de diversificare
Ela Crăciun şi fiul ei, Nicholas / Ela Crăciun, despre constipaţia bebeluşilor, mai ales în perioada de diversificare

De când a devenit mămică pentru a treia oară, Ela Crăciun, pe lângă faptul că a lansat o carte dedicată femeilor însărcinate şi proaspetelor mămici, în care răspunde tuturor dilemelor, vedeta continuă să ofere sfaturi preţioase chiar şi în mediul online, pe blogul său. Unul dintre subiectele delicate, dar foarte dezbătut de tinerii părinţi este constipaţia cu care bebeluşul se confruntă, în special odată cu perioada de diversificare. De la cauze la soluţii, Ela Crăciun a punctat detaliat răspunsurile utile pentru orice părinte, aflate chiar de la medicul specialist în pediatrie.

“Constipaţia la bebeluşi poate fi o problemă foarte mare pentru unii părinţi, în timp ce alţii sunt suficient de norocoşi cât să nu treacă niciodată prin această situaţie. Deşi eu nu m-am confruntat cu astfel de episoade la niciunul dintre cei 3 copii, am avut prieteni care au ajuns cu bebeluşul la medic din cauza constipaţiei, într-o stare destul de gravă.

Am primit şi pe Instagram şi pagina de Facebook întrebări referitoare la constipaţie şi ce putem face când ne aflăm în astfel de situaţii, aşa că am stat de vorbă cu Dr. Irina Antonescu, medic specialist Pediatrie, şi sper ca informaţiile de la ea să vă răspundă la cât mai multe nelămuriri.

Când consideram că un copil este constipat?

Constipaţia înseamnă un scaun care se elimină mai târziu de 48-72 de ore sau un scaun de consistenţă mult mai crescută. În primele luni de viaţă, copiii pot avea scaun după fiecare masă sau după 24-48 de ore. Dacă depăşeşte 48-72 de ore poate să fie o problemă ocazională şi nu trebuie să ne speriem, dar dacă devine o regulă, trebuie să luăm legătura cu medicul pediatru. Pe măsură ce colonul se maturizează, bebeluşii pot trece printr-o etapă în care scaunele sunt mai rare, în special vara, când transpiră.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale constipaţiei este supradozarea vitaminei D. Dacă îi dăm o doză mai mare de vitamina D decât ar trebui, copilul poate deveni constipat. Vitamina D este importantă, dar în doze corecte. Se administrează conform recomandării medicale şi prospectului. Dacă indicaţiile sunt măsurate în picături, îi dăm în picături, nu extragem cu o seringă şi picurăm cu seringa sau cu pipeta. Fiecare picurător are o anumită doză pe care trebuie să o respectăm.

Există şi alte cauze organice cum ar fi: malformaţii ale tubului digestiv, anumite boli metabolice ale tubului digestiv, deci în cazul în care un sugar este constipat chiar de la naştere, trebuie să ne adresăm unui gastroenterolog.

De ce se constipă bebeluşii după diversificare, unde greşim?

În momentul în care începem diversificarea avem nevoie de o suplimentare de lichide, adică de apă. După diversificare, constipaţia poate apărea şi dacă folosim predominant alimente care constipă cum este morcovul. Copiilor le place morcovul pentru că este dulce, însă poate duce la constipaţie dacă alimentaţia conţine predominant morcovi.

Câtă apă trebuie să dăm?

În perioada mai caldă trebuie să le dăm mai multă, în perioada mai rece mai puţină. Dacă noi percepem senzaţia de sete, va trebui să le oferim, nu ne aşteptăm să ceară. După ce mănâncă o alimentaţie solidă, între mese, trebuie să le dăm apă. Eu îi dau lui Nicholas după fiecare masă 30 de ml de apă.

Ce facem acasă atunci când bebe e constipat?

  • Gimnastică. Cele mai bune mişcări sunt de rotirea picioruşelor în stilul bicicletei sau masarea abdomenului. Încercăm să mişcăm picioarele spre abdomen, fără să le forţăm
  • Administrăm un suplimente de lichid. Creştem cantitatea de apă pe care o oferim, iar dacă este sugar îl alăptăm mai des.
  • Punem supozitoare cu glicerină
  • Îi facem o baie caldă. În contact cu apa, bebeluşii se relaxează şi astfel poate apărea scaunul”, a scris vedeta pe blogul său.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”