Raceala la copilul alergic

Febra intr-o viroza obisnuita trebuie sa se diminueze dupa 3 zile. Daca persista, mergeti neaparat la medic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Raceala la copilul alergic
Raceala la copilul alergic

Stranuta, are nasul infundat, respira pe gura, tuseste sec, raceste des – iata ce spun multi parinti care nu stiu inca faptul ca micutul lor este alergic. De fapt, la inceput, semnele unei alergii seamana cu o banala raceala. Abia dupa ce se diagnosticheaza o alergie veti putea face corect, ca parinte, diferenta intre o raceala si simptomele unei alergii care nu este tinuta in frau.

O raceala trece singura intr-o saptamana. Micutul va avea nevoie doar de medicatie care sa scada febra si sa amelioreze disconfortul. In aceasta perioada, nu ii dati copilului antibiotice. Acestea nu rezolva o banala viroza si, mai mult, pe termen lung ii scad copilului imunitatea.

Febra intr-o viroza obisnuita trebuie sa se diminueze dupa 3 zile. Daca persista, mergeti neaparat la medic. Poate fi vorba de o afectare virala peste care s-a suprapus una bacteriana, care necesita antibiotic. Specialistii sunt unanim de acord ca, intr-o raceala, e necesar antibioticul dupa ce se dovedeste clar ca infectia din zona respiratorie e bacteriana – aceasta se realizeaza printr-un exudat nazo-faringian.

Testul indica atat microbul, cat si antibioticul-tinta. Atentie, antibioticul nu scade simultan febra. Deci copilul, chiar si sub antibiotic, va continua sa ia medicatie destinata reducerii febrei.

CAND VORBIM DE ALERGIE? – In mod normal, toate semnele unei raceli – nas infundat, secretii, raguseala, tuse, mancarime in gat, in nas, in ureche, respiratie pe gura trebuie sa dispara in cel mult 2 saptamani. Daca insa simptomatologia nu apare in contextul febrei sau/si daca se mentine timp de cateva saptamani, pe langa medicul de familie trebuie sa vizitati un medic ORL si un alergolog.

Acestea pot fi primele semne ale unei rinite alergice sau ale unei alergii, care netinute in frau, pot duce la astm bronsic. Aproape 75% dintre copii prezinta fenomene de tip alergic. Ingrijorator este ca, in Romania, conform datelor stranse pana acum, diagnosticul unei alergii este intarziat pana la 2 ani. In acest timp, copilul ar fi trebuit tratat corect, astfel incat alergia sa nu se agraveze.

Daca unui copil care are o manifestare alergica i se dau antibiotice, acesta poate sa faca chiar reactii alergice la medicament si lucrurile se complica uneori grav. Atentie! Intr-o alergie, micutul poate sa prezinte doar un singur semn care coincide cu raceala. Poate fi vorba de o tuse seaca care persista mai mult de 3 saptamani, de nas infundat sau doar de secretii nazale relativ minore, dar care insa nu dispar de la sine.

Sau poate fi vorba doar de un semn din sfera ORL – mancarime in nas, in gat si/sau in ureche. In acest caz, se impune un examen ORL amanuntit. Spre exemplu, daca singurul semn al unei raceli il reprezinta secretiile apoase, medicul poate sesiza inflamatia vegetatiilor adenoide.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Citeste si: Alergie sau raceala, cum faci diferenta?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân