Spălatul pe dinţi la copiii mici: cum şi când începem?

Ela Crăciun a răspuns la 10 dintre cele mai comune întrebări legate de spălatul copiilor pe dinţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Spălatul pe dinţi la copiii mici: cum şi când începem?
Spălatul pe dinţi la copiii mici: cum şi când începem?

Odată cu apariţia primilor dinţi la bebeluşi, este important ca părinţii să înceapă deja să îi obişnuiască pe cei mici cu spălatul danturii şi al gingiilor. După vârsta de 1 an, copiii pot prelua acest obicei şi să se spele singuri, supravegheaţi însă de părinţi.

Ela Crăciun a dezbătut acest subiect pe blogul ei şi a răspuns la 10 din cele mai des întâlnite întrebări în rândul părinţilor, explicând cum pot începe cei mici să se spele singuri şi  ce periuţe şi paste de dinţi sunt potrivite pentru aceştia.

“Foarte mulţi dintre voi aţi văzut deseori pe contul meu de Instagram că Nicho este fascinat de periuţa de dinţi. I-am luat periuţa de când stătea în funduleţ, iar atunci când ne spălam pe dinţi, stătea şi el pe măsuţa de înfăşat şi se uita fascinat la noi. În felul acesta i-am crescut în mod clar interesul pentru această activitate, aşa că a început şi el, singurel să folosească periuţa de dinţi, iniţial fără pastă. După vârsta de un an am introdus şi pasta de dinţi şi am început să îl ajut eu cu spălarea dinţişorilor, dar, în continuare, îl las şi pe el să se joace cu periuţa”, povesteşte Ela Crăciun.

Când încep să-l spăl pe bebe pe dinţi?

Odată cu apariţia primilor dinţi de lapte. ”Eu am început să folosesc pentru Nicholas pasta de dinţi după vârsta de un an, dar am avut grijă să fie fără fluor şi naturală. Gustul este foarte important, de aceea vă sfătuiesc să găsiţi o pastă de dinţi care să le placă copiiilor, să le facă plăcere să se spele. Pentru copii, noi folosim o pastă fără fluor sau parabeni, ce remineralizează şi repară, conţine extract de căpşuni cu proprietăţi tonice şi nutritive asupra gingiei”, explică vedeta.

Ce periuţă trebuie să folosesc?

Ela Crăciun menţionează că pentru igiena orală a copiilor este necesară o periuţă moale, specială pentru bebeluşi.

Care este diferenţa dintre o pastă de dinţi cu fluor şi cea fără?

Cea fără fluor nu are contraindicaţii, nimic din compoziţie nu are doze restrictive recomandate, la pastele cu fluor exista o doză recomandată pe grupe de vârstă şi adulţi, iar în cazuri excepţionale, la doze mari de pastă de dinţi înghiţită fluorul poate avea efecte secundare, dar poate dezvolta un smalţ mai gros decât cel fiziologic care poate fi mai casant, compromiţând definitiv dintele. Este foarte importantă alegerea corectă a unei paste de dinţi şi pentru remineralizarea, calmarea sensibilităţii dentare, a gingiilor, prevenirea apariţiei cariilor.

Hidroxiapatita din compoziţia smalţului menţinută prin mineralizare este mai rezistentă la mediul acid din cavitatea bucală faţă de fluorapatite care se formează prin fluorizare. Este recomandată de asemenea utilizarea unor paste de dinţi cu extracte naturale care tonifică gingiile. Calitatea unei paste de dinţi nu este data de spumă abundentă pe care o produce, ci de compoziţie. În general, cele care fac o spuma abundentă conţin o cantitate mare de SLS.

De câte ori pe zi trebuie să-l spăl pe dinţi?

De cel puţin 2 ori pe zi şi, în general după mesele principale şi consum de apă plată sau şi clătire după fiecare consum de lichide dulci, colorate. Este foarte importantă şi tehnica efectuării periajului şi timpul acordat pentru eficienţa igienei. Tehnica de periaj recomandată de către medicii stomatologi este cea verticala adică: pentru partea superioară de la gingie în jos, iar pentru partea inferioară de la gingii către în sus.

Nu se recomanda periajul orizontal prin care exista riscul impingerii unor alimente în spaţiile dintre dinţi. Nu se recomandă apasarea puternică pe suprafaţa dinţilor, ci mai degrabă răbdare pentru a efectua acest periaj correct în câteva minute. Un număr din ce în ce mai mare de copii sunt purtători de aparate dentare pentru îndreptarea dinţilor, în acest caz remineralizarea este esenţială pentru prevenirea apariţiei unui inel de demineralizare care poate afecta smalţul.

Este o problemă dacă are carii pe dinţii de lapte?

Desigur, este o problema deoarece cariile întreţin un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor, aceste bacterii pot afecta şi gingia şi dinţii definitivi pot fi defavorizaţi de mediul existent în cavitatea bucală.

Care este rutina orală pentru un copil mic? De la ce vârstă îl lăsăm să se spele singur pe dinţi?

Este bine ca bebeluşii şi copiii mici să asiste la periajul adulţilor din familie deoarece vor dori să imite şi vor învăţa în mod pasiv, apoi vor efectua adulţii periajul bebelusilor şi al copiilor mici şi treptat vor fi şi ei lăsaţi să îşi efectueze singuri periajul atunci când vom constata că au deprinderea şi răbdarea necesară pentru a efectua un periaj correct, evident sub supravegherea adulţilor. În principal, în acel moment, copiii mici au deja toţi dinţii de lapte.

Periuţa electrică curăţă mai bine decât cea tradiţională?

La început se recomandă utilizarea unei periuţe de dinţi clasice pentru a deprinde manualitatea şi a nu traumatiza gingiile. Periuţa electrică poate fi utilizată de copiii mai mari, mai ales în condiţiile în care au toţi dinţii de lapte sau toţi dinţii definitivi, pentru a nu pune în pericol gingia în spaţiile dintre dinţi.

Este necesar ca aţa de dinţi să facă parte din igiena orală a unui copil?

Nu exista o vârstă anume pentru introducerea utilizarii aţei dentare, părinţii trebuie să manevreze aţa dentară în cazul copiilor mici pentru a nu fi înghiţită accidental sau pentru a nu răni gingiile. În cazul dinţilor foarte apropiaţi, unde se poate bloca mâncare, poate ajuta utilizarea acesteia. Dinţii foarte apropiaţi fiind de fapt principal recomandare pentru utilizarea aţei dentare.

Când se face prima vizită la dentist?

Prima vizita la dentist, în cazul în care nu exista alte probleme, se recomanda a fi făcută imediat după erupţia dentară completă sau la maxim 1 an de la apariţia dinţilor de lapte.

Care sunt problemele dentare cu care se pot confrunta cei mici în cazul unei igiene orale precare?

”În cazul unei igiene orale precare pot apărea numeroase carii ce vor duce la compromiterea dinţilor, inflamarea gingiilor şi chiar apariţia unor infecţii la rădăcinile unor dintişori, tartrul. De asemenea placa bacteriană şi tartrul afectează sănătatea dinţilor, apariţia mirosului neplăcut”, a scris Ela Crăciun pe blogul ei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân