Ghid util pentru femeile care au născut

Tocmai ai adus pe lume un copil? Iată un ghid foarte util care te ajută să faci faţă noilor provocări!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ghid util pentru femeile care au născut

Dacă eşti proaspătă mămică, vei avea momente de panică frecvente în ceea ce priveşte sănătatea bebeluşului. Iată un ghid care te va ajuta să te mai eliberezi de anxietate cu privire la simptomele pe care le prezintă copilul tău.

Este normal ca bebeluşul să plângă înainte de somn în fiecare noapte?

Nu e vreo surpriză că bebeluşii plâng – foarte mult. Dar, când e copilul tău, în braţele tale, ţipând ore întregi, nu te poţi gândi că sigur este vorba despre ceva rău.

Plânsul începe, de obicei, în primele două luni, se intensifică între săptămânile cinci şi opt şi de cele mai multe ori dispare până în a treia lună. Deşi crizele de plâns sunt supărătoare şi incomode, ele sunt perfect normale. Încearcă o plimbare în aer liber, despre care cele mai multe mame garantează că va ajuta copilul să se calmeze.

S-ar putea să te întrebi dacă bebeluşul tău are colici – despre care specialiştii spun că s-ar diferenţia de plânsul uzual, fiind mai degrabă o versiune mai intensă a plânsului pe care îl fac majoritatea copiilor şi se pare că aceleaşi tactici care calmează un bebeluş de cele mai multe ori pot alina şi colicii. Şi aminteşte-ţi – nu va dura pentru totdeauna!

Scaunele rare, un motiv de îngrijorare?

În primele câteva săptămâni de viaţă ale nou-născutului, poate părea că tot ceea ce trebuie să faci este să schimbi scutece umede şi murdare, sperând că la un moment dat vor învăţa să se schimbe singuri (oh, ce glumă!). Pe măsură ce copilul tău creşte, numărul scaunelor zilnice se poate rări.

Deşi poate fi greu de imaginat, dr. Danielson (pediatru specialist) spune că scaunele rare la sugari nu sunt un semn îngrijorător de obicei.

Vei şti că bebeluşul tău este cu adevărat constipat dacă plânge sau ţipă în timp ce încearcă să se mişte. În aceste cazuri, ar trebui să discuţi cu medicul pediatru, care ţi-ar putea sugera alimente ideale pentru copii, cum ar fi prunele, care acţionează ca un stimulent blând, masarea zonei anale cu un beţişor de urechi pentru relaxarea muşchilor sau utilizarea supozitoarelor de glicerină pentru a lubrifia zona respectivă, cu probleme.

Cum pot să-l învăţ pe copil să mănânce alimente solide?

Prima muşcătură a mâncării reale/solide a bebeluşului este una dintre cele mai importante etape ale primului an. Dar poate că nu merge întotdeauna din prima încercare, fără probleme.

„Copiii au grade foarte diferite de reacţie la substanţele solide”, spune Claire Lerner, directorul Resurselor Parentale de la Zero la Trei, o organizaţie educaţională nonprofit din Washington, DC.

„Sunt copii care pot începe prin a mânca orice şi apoi pot deveni consumatori discriminatori, care au preferinţe foarte specifice atunci când vine vorba despre alimentaţie.”

Poate fi demoralizat să continuăm să le oferim linguri de fulgi de ovăz, broccoli sau mazăre numai pentru a avea în cele din urmă mâncarea aruncată peste tot prin cameră. Dar există puţine şanse ca micul tău mâncător pretenţios să moară de foame. Dr. Germain, specialist, asigură că în afara cazurilor rare, precum cazul copiilor care prezintă anemie sau reflux de acid, bebeluşii nu au nevoie de nimic în afară de laptele matern sau de formulă pe parcursul primului lor anişor de viaţă. Deci dacă bebeluşul tău protestează, e mai bine să renunţi şi să îi oferi oportunitatea şi spaţiul de care are nevoie pentru a decide când este cazul să introducă alimentele solide în alimentaţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”