4 activităţi educaţionale alături de copilul tău

În loc să-ţi alergi copilul de la un curs la altul, învaţă tu, ca părinte, să te joci cu el. În cartea Copiii centrifugaţi, Gaia Saacchi, învăţătoare şi autoare a multor studii de specialitate, recomandă oricărui adult să experimenteze jocul didactic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
4 activităţi educaţionale alături de copilul tău

Ştim că îţi doreşti ca puiul tău să ştie, încă de mic, cât mai multe lucruri. Împinsă de o astfel de motivaţie, te apuci să îl înscrii la cursuri de public speaking, de actorie, nu mai zic de engleză, germană sau tenis şi înot.

În loc să-l alergi de colo-colo, selectează ce este cu adevărat important pentru el şi învaţă tu, ca părinte, să te joci cu el. În cartea Copiii centrifugaţi, Gaia Saacchi, învăţătoare şi autoare a multor studii de specialitate, recomandă oricărui adult să experimenteze jocul didactic. Să te joci cu propriul tău copil, de-a…

Jurnalistul

Sugerează-i copilului tău să scrie un articol, alegând împreună subiectul pe care să îl trateze.  Dacă îi place fotbalul, poţi să îl îndrumi în acest sens. Să scrie un articol despre ultimul meci pe care l-a urmărit sau despre jucătorul lui favorit.

Sau, pentru copiii mai mici, te poţi lega de aventurile personajului preferat. Îl poţi încuraja să facă un fel de ziar, cu ce secţiuni şi-ar dori să conţină şi chiar să printeze pe foi A4 şi să îl “distribuie” celor apropiaţi. Sau îl poţi ajuta să facă un blog (sunt atâtea platforme simple) pe un subiect care îl pasionează (delfini, dinozauri).

Comerciantul

Gaia Saatchi spune că cei mici înţeleg imediat că banii sunt un mijloc de exercitare a puterii şi intră rapid într-un astfel de joc. Îl poţi pune să strângă hainele pe care nu le mai poartă sau jucăriile care nu îi mai par interesante (ştiu, nu va fi o muncă uşoară de convingere) şi îi poţi invita prietenii să cumpere.O astfel de experienţă se poate transforma într-o întâlnire agreabilă cu prietenii şi, de ce nu, poţi convinge şi alte mămici să se alăture unor astfel de târguri.

Dacă e greu de convins sau vrei să îl înveţi să doneze ceea ce nu mai foloseşte, puteţi să vă jucaţi de-a piaţa. Cu ajutorul plastilinei colorate, modelaţi fructe şi legume ce pot fi expuse pe o masă. Sau va puteţi juca de-a barul şi îl poţi pune să facă salate de fructe sau sucuri fresh. Puteţi face şi câteva bonuri. Astfel de activităţi îi vor îmbunătăţi cu siguranţă abilităţile de aritmetică.

Avocatul

“Pentru copii, avocaţii şi judecătorii sunt cei care se ocupă de litigii şi stabilesc ce este drept şi ce e greşit, dar sunt şi cei care, în filme, îl descoperă pe vinovat, cot la cot cu poliţiştii şi detectivii”, spune autoarea cărţii. Poate fi un punct de plecare pentru crearea unui roman poliţist, punându-i, astfel, copilului tău creativitatea la încercare.

Sunt multe oportunităţi de joacă. Fie porneşti de la un caz prezentat la TV, fie de la un film poliţist. Şi începi prin a-l întreba dacă I se pare sau nu corect deznodământul . Încearcă să ai argument pro şi contra, astfel să nu fie tentat să acuze, înainte de a afla ce s-a întâmplat cu adevărat.

Bucătarul

Copiilor le place mult să manipuleze alimentele şi sunt fascinaţi de ce face mama în bucătărie. Plus că este o stimulare senzorială importantă, mai ales pentru cei mici (sunt multe arome, texture, culori).

Frământarea  unui aluat sau crearea unei reţete le face mare plăcere. Plus că, ulterior realizării mâncării respective, puteţi face ordine împreună în bucătărie. Plus că îl puteţi ruga să transcribe reţeta, dacă e una pe care tocmai aţi creat-o.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”