10 cărţi pentru părinţi şi copii: cum să înţelegem anxietatea la orice vârstă

Iată câteva sugestii de cărţi ideale pentru părinţi şi copii, care ajută la înţelegerea anxietăţii şi cum să ne manifestăm iubirea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 cărţi pentru părinţi şi copii: cum să înţelegem anxietatea la orice vârstă
FOTO: pexels.com / 10 cărţi pentru părinţi şi copii: cum să înţelegem anxitatea la orice vârstă

Iată 10 titluri care ne ajută să ne înţelegem mai bine anxietatea la orice vârstă, dar şi să ne manifestăm iubirea pentru cei dragi.

Ce să faci…să scapi de griji. Ghid pentru copiii care vor să învingă anxietatea, Dr. Dawn Huebner, Bonnie Matthews

Ştiai că grijile sunt la fel ca roşiile? Nu, nu se pot mânca. Dar le poţi face să crească pur şi simplu dacă le acorzi atenţie. În cazul în care îngrijorarea a crescut atât de mult încât îţi dă bătăi de cap aproape în fiecare zi, atunci cartea Ce să faci… să scapi de griji. Ghid pentru copiii care vor să învingă anxietatea este perfectă! Acest ghid practic dedicat copiilor cu vârste între 6 şi 12 ani, care au probleme de anxietate şi părinţilor acestora este însoţit de explicaţii şi ilustraţii pe gustul celor mici, concepute astfel încât ei să-şi înţeleagă problemele şi să se implice activ în rezolvarea acestora. Grijile le sunt prezentate copiilor ca fiind nişte duşmani care pot fi învinşi dacă se urmează consecvent anumiţi paşi şi anumite trucuri. Se creează, de exemplu, în intervalul unei zile un anume „timp destinat grijilor”. Trucuri de acest fel şi multe altele sunt elementele-cheie pentru o confruntare eficientă a copiilor şi părinţilor cu problema anxietăţii la vârste fragede. Dr. Dawn Huebner este psiholog clinician în Exeter, New Hampshire, specializată în tratarea copiilor şi a părinţilor lor.

Îmbrăţişarea, de Eoin Colfer

O poveste ilustrată frumoasă şi sensibilă, Îmbrăţişarea vorbeşte despre dorinţa de afecţiune, sinceritate, prietenie şi acceptarea celuilalt, care îi va cuceri cu siguranţă pe mulţi cititori. Cartea îi are ca personaje principale pe ariciul şi ţestoasa care caută pe cineva care să îi îmbrăţişeze. Îi întreabă pe toţi cei pe care îi întâlnesc dacă sunt dispuşi să le dea o îmbrăţişare, dar dintr-un motiv anume, nimeni nu se arată interesat. Asta până când fiecare se întâlneşte cu bufniţa cea înţeleaptă care ştie de ce nimeni nu pare să aibă timp de îmbrăţişări.

Le-am încercat pe toate! Plânsete, încăpăţânare şi crize de furie (perioada 1-5 ani), Isabelle Filliozat

Cum poţi să scapi de veşnicele dispute cu copilul care nu vrea să se îmbrace pentru grădiniţă, care se tot trezeşte noaptea şi nu mai vrea să doarmă singur, care nu se mai lasă dus de la locul de joacă ori care vorbeşte urât şi îşi loveşte fratele mai mic? Părinţii au tendinţa de a interpreta comportamentele enervante ale copiilor ca pe nişte manifestări ale relei-voinţe ori sfidării. Alţii se culpabilizează: oare nu cumva mi-am traumatizat copilaşul? Descoperirile recente din neurofiziologie şi psihologia experimentală aruncă o nouă lumină asupra acestor comportamente „obraznice”: copilul nu vrea să-şi sfideze părinţii, ci are nevoie de o urgentă reglare neuro-hormonală. Criza de nervi a copilului mic din supermarket nu e un moft, ci un semn că cel mic este epuizat de procesarea a mii de stimuli senzoriali. Plecând de la astfel de explicaţii, cartea Le-am încercat pe toate! oferă soluţiile potrivite vârstei şi îi încurajează pe părinţi să-şi revadă propriile certitudini şi credinţe legate de educaţia copiilor.

Când tristeţea îţi bate la uşă, Eva Eland

Uneori, tristeţea ne vizitează pe neaşteptate. Dar poate că acest musafir neobişnuit nu este ceea ce pare… Eva Eland este o autoare şi ilustratoare olandeză care locuieşte în Marea Britanie. A obţinut o diplomă de Master în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii de la prestigioasa Cambridge School of Art. De asemenea, a studiat la Gerrit Rietveld Academy şi School of Visual Arts din New York. Când tristeţea îţi bate la uşă este prima ei carte ilustrată.

Mă exasperează! Cum să înţelegem ce se petrece în creierul copilului între 6 şi 11 ani, Isabelle Filliozat

Copilul e agitat, îndărătnic, mofturos la masă şi îşi iese uşor din fire – acasă, dar şi faţă de colegii de clasă. Reţeta-standard spune: Trebuie să-i puneţi limite! Şi dacă, de fapt, există şi alte motive care n-au legătură cu tehnicile bazate pe control şi pe „consecinţe”? Impulsivitatea şi bombănitul, de exemplu, pot fi provocate şi de o proastă reglare a nivelului glicemiei, la fel cum enurezisul s-ar putea trage şi dintr-o întârziere a dezvoltării controlului sfincterian de la nivelul creierului limbic, arată Isabelle Filliozat în cartea Mă exasperează! A ignora ritmul de dezvoltare a copilului devine o sursă pentru numeroase conflicte, crize şi pedepse inutile. Isabelle Filliozat, psihoterapeută, este directoarea Şcolii de Inteligenţe Relaţionale şi Emoţionale din Aix-en-Provence, dedicată parentajului şi dezvoltării personale.

Scrisoarea de dragoste,  Anika Aldamuy Denise

Îndrăgosteşte-te de această carte ilustrată adorabilă care îţi demonstrează că o inimă mică poate face un drum lung pentru ca lumea să devină un loc mai bun. Ariciul, Iepuraşul şi Veveriţa sunt cei mai buni prieteni. Într-o zi, fiecare găseşte o scrisoare. Dar nu orice scrisoare… O scrisoare de dragoste. Cineva îi iubeşte. Dar cine? Răspunsul s-ar putea să te surprindă! Anika Aldamuy Denise este o foarte cunoscută autoare de cărţi ilustrate. Pentru această poveste s-a inspirat dintr-o tradiţie pe care a început-o cu fiica ei cea mare – îşi lăsau una alteia scurte poeme sau bileţele de iubire.

Ce să faci când eşti foarte timid, Dr. Claire A.B. Freeland, Dr. Jacqueline B. Toner

O mulţime de copii sunt timizi atunci când cred că ceilalţi îi observă. Dar anumiţi copii se simt extrem de neplăcut atunci când sunt în centrul atenţiei. Ce să faci când eşti foarte timid îi ghidează pe copii şi pe părinţii lor printre emoţiile care stau la baza anxietăţii sociale, folosind strategii şi tehnici bazate pe principii cognitiv-comportamentale. Acest ghid interactiv de self-help este o resursă completă pentru educarea, motivarea şi încurajarea copiilor să-şi depăşească anxietatea socială, astfel încât să se alăture circului veseliei şi al prieteniei.

Totu-i mai uşor cu un pupic!, Smriti Prasadam-Halls

O tandră declaraţie de iubire, Totu-i mai uşor cu un pupic! e cărticica perfectă pe care să i-o citeşti puiului tău când îl ţii în braţe, înainte de culcare. Totu-i mai uşor dacă ai parte de un… pupic!

Ce să faci…când nu vrei să fii departe de părinţi. Ghid pentru copiii care se confruntă cu anxietatea de separare, Dr. Kristen Lavallee, Prof. dr. Silvia Schneider

Pentru unii copii, a zbura cu un balon cu aer cald pare a fi o distracţie pe cinste. Pe alţi copii însă, ideea de a zbura singuri, departe de părinţi şi de casa lor, nu-i încântă deloc. Ghidul Ce să faci când nu vrei să fii departe de părinţi îi ajută pe copii, dar şi pe părinţi să depăşească emoţiile care declanşează anxietatea de separare, folosind strategii şi tehnici bazate pe principii cognitiv-comportamentale. Acest manual practic şi interactiv este un instrument util şi complet de educare, motivare şi stimulare a copiilor în eforturile lor de a-şi depăşi anxietatea de separare, astfel încât să devină nişte adevăraţi piloţi care îşi dirijează cu încredere propriul balon cu aer cald!

Noi suntem grădinarii, Joanna Gaines

În cartea Noi suntem grădinarii, devenită nr. 1 Bestseller New York Times, Joanna Gaines şi copiii ei povestesc despre primele lor încercări de a-şi construi propria grădină. Familia Gaines ne împărtăşeşte toate cunoştinţele acumulate şi modul prin care au învăţat să crească o grădină fericită, trecând peste obstacole şi eşecuri doar prin munca în echipă. La capătul acestei călătorii, au învăţat că nu e întotdeauna uşor să încerci ceva nou, dar uneori cea mai mare răsplată vine atunci când te străduieşti cel mai mult. Ilustraţiile Juliannei Swaney dau viaţă visului familiei Gaines cu acuarele pastelate şi delicate, care vă invită să vă bucuraţi de frumuseţea unei grădini înfloritoare. Joanna Gaines este designer, om de afaceri şi mamă a cinci copii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”