Ne afectează cuptorul cu microunde sănătatea?

Prezent în aproape orice bucătărie modernă, cuptorul cu microunde a reuşit să uşureze substanţial treaba gospodinelor, lăsându-le suficient timp liber şi pentru alte activităţi decât cele culinare. Totuşi, în ultimii ani, în jurul lui planează o mulţime de controverse legate de modul în care ne-ar putea afecta sănătatea: este sau nu periculos?
  • Publicat:
Ne afectează cuptorul cu microunde sănătatea?

Prezent în aproape orice bucătărie modernă, cuptorul cu microunde a reuşit să uşureze substanţial treaba gospodinelor, lăsându-le suficient timp liber şi pentru alte activităţi decât cele culinare.

Totuşi, în ultimii ani, în jurul lui planează o mulţime de controverse legate de modul în care ne-ar putea afecta sănătatea: este sau nu periculos?

Secretul cuptorului cu microunde este un mic dispozitiv, numit magnetron, care converteşte electricitatea primită în unde radio de scurtă frecvenţă, adică într-un fel de radiaţii electromagnetice.

Aceste unde afectează direct moleculele de apă din alimente, care încep să vibreze, ceea ce produce căldură. Iată, aşadar, cum se încălzeşte sau coace un aliment în cuptorul cu microunde.

Totuşi, faptul că tot acest mecanism implică radiaţiile, mulţi dintre noi se întreabă dacă nu cumva alimentele nu vor suferi o deteriorare periculoasă pentru organismul uman.

Există teorii care susţin că microundele distrug enzimele sau antioxidanţii din alimente, lăsându-le astfel goale de nutrienţi. Desigur, aceasta nu este singura metodă de a distruge elementele esenţiale dintr-un aliment, fierberea îndelungată având exact acelaşi efect.

Evident s-au făcut şi câteva studii bazate pe multe experimente pentru a scoate la iveală care este influenţa microundelor asupra alimentelor în general, dar şi comparative între metodele de gătit folosite frecvent.

Află rezultatul studiilor şi recomandarea Dr. Oz în privinţa mâncării la microunde in articolul următor: Cuptorul cu microunde – e periculos sau nu pentru sănătate?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: