A V-a ediţie ”Mama şi copilul”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?”

Pe data de 17 septembrie a avut loc cea de-a V-a ediţia ”Mama şi copilul” by CSID.ro
  • Publicat:
A V-a ediţie ”Mama şi copilul”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?”
A V-a ediţie ”Mama şi copilul”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?”

Cea de-a V-a ediţie a conferinţei ”Mama şi copilul”, organizată de ”Ce se întâmplă, Doctore?” a avut loc pe data de 17 septembrie în mall Sun Plaza, unde au fost abordate subiecte de parenting, sănătate şi alimentaţie pentru copii de +3 ani. Evenimentul a fost moderat de Beatrice Osanu, redactor-şef CSID.ro şi Bianca Poptean, senior editor CSID.ro, avându-i ca speakeri pe Antoanela Curici – Asistent universitar, Medic primar medicină de laborator, Director Medical Synevo România, Angelica Constanţa Vişan – Medic primar boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, Dr. Mihaela Bilic – Medic primar diabet şi boli de nutriţie şi Sveatoslav Vizitiu – Co-founder Wello, CEO, proiect finanţat prin Planul de investiţii pentru Europa #InvestEU. Partenerii evenimentului au fost Synevo, Wello, Touch, Aquatique, Kebene şi Hepiflor iar locaţia a fost asigurată de Sun Plaza.

Ştim că în sezonul de tranziţie cei mici se confruntă cu răceli sau pur şi simplu de întorc cu ele din colectivitate. Dar care sunt cele mai frecvente boli în colectivitate şi în sezonul de toamnă şi care sunt principalele măsuri pe care trebuie să le luăm ca părinţi? În plus, s-a discutat şi despre lista de analize pe care trebuie să le facem la început de an, iar Dr. Antoanela Curici a trecut în revistă recomandările în ceea ce priveşte testele şi analizele de laborator care musai trebuie făcute la început de an.

”Poate că nu ar trebui să aşteptăm toamna să facem un set de analize copilului nostru. Sunt teste de prevenţie care pot fi efectuate în orice perioadă a anului, dar ce ne interesează cel mai mult în această perioadă a anului este să certificăm faptul că micuţul, fie că este şcolar, fie că este preşcolar nu are boli infecţioase. Pentru asta sunt câteva teste care sunt recomandate la început de an cum sunt exudatul faringian, exudatul nazal şi în urma acestor analize obţinem rezultatul care certifică faptul că micuţul nu are anumite afecţiuni care pot fi transmise cu uşurinţă în colectivitate”, explică Dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator.

Galerie foto

vezi galeria
60 foto

”Prima măsură de prevenţie a extinderii unei boli infecţioase este de a izola copilul. Nu este bine să ducem un copil cu tuse, cu febră în colectivitate. În primul rând îi face bine copilului. Un copil care a are o boală debutantă, se va simţi mult mai bine dacă se va odihni şi dacă va sta la el acasă în pătuţ. Nu este cazul să-l scoatem în frig să-l ducem în colectivitate. În felul acesta, dacă-l ducem, toţi ceilalţi copii cu siguranţă zilele următoare se vor îmbolnăvi, fie că este gripă sau că este o răceală sezonieră, varicelă sau absolut orice, o boală infecţioasă trebuie izolată. Izolarea va fi menţinută şi după ce au trecut cele mai severe manifestări ale bolii, pentru că după aceste boli, fie ele gripe sau răceli, imunitatea copilului scade şi foarte uşor poate contacta alte boli”, menţionează Dr. Angelica Vişan, medic primar boli infecţioase.

”Cele mai banale boli cu care copilul poate veni din colectivitate sunt răcelile. Nu putem deveni rezistenţi la o boală decât dacă am făcut-o sau suntem vaccinaţi”, adaugă specialistul.

Igiena şi imunitatea

Două aspecte extrem de importante sunt igiena şi imunitatea, atât în afara episoadelor de boală, cât şi în timpul lor. Iată la ce soluţii trebuie să apelăm, de fapt, şi ce recomandări au specialiştii.

”În privinţa igienei, atunci când apar aceste manifestări de boală, măsurile de igienă trebuie să fie mult mai stricte. Cea mai banală măsură este spălarea mâinilor. Poate că tuşim sau strănutăm şi ne ferim ducând mânuţele la nas, care sunt contaminate şi mai departe atingem jucării sau alte obiecte din jur şi favorizăm transmiterea microbilor în continuare. Foarte importantă este educaţia sanitară a mamelor. Trebuie să învăţăm ce să facem cu scutecul de unică folosinţă, ce să facem cu suzeta. Se schimbă copilul, scutecul este contaminat, dar de multe ori se pune în pat, iar aici se pot afla şi suzeta şi biberonul. Dacă nu avem grijă cum procedăm cu toate aceste obiecte şi cum spălăm toaleta, chiuveta şi robinetul putem foarte bine să plecăm murdari din baie. Toate acestea sunt măsuri banale, dar ne pot ajuta să nu transmitem bolile în continuare”, explică Dr. Angelica Vişan, medic primar boli infecţioase.

Imunitatea şi nutriţia

În privinţa relaţiei dintre imunitate şi nutriţie, Dr. Mihaela Bilic a explicat cum funcţionează cele două şi ce alimente întâlnim în ghidul de nutriţie care pot ajuta copilul să-şi întărească imunitatea, dar şi care sunt alimentele pe care trebuie să le evităm.

”Imunitatea este un cuvânt pe care mulţi îl pronunţă şi puţini ştiu ce înseamnă el. Este similar cu fibrele. De foarte multe ori întreb oamenii ce sunt alea fibre, nu ştiu câţi dintre ei cunosc cu exactitate, doar ştiu că este de bine. La capitolul imunitate trebuie să aducem în discuţie aceste colonii de bacterii benefice, pentru că depindem foarte mult de aceşti colocatari pe care îi avem şi nu sunt puţini. Dacă ar fi să ne raportăm la o persoană de 60 de kilograme trebuie să ştim că 2 kilograme din greutate sunt reprezentate exclusiv de aceste bacterii”, informează Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist.

”Ca să avem grijă de aceşti colocatari trebuie să ne hrănim corect şi mai ales să nu îi pierdem pe ei. Din acest punct de vedere şi al modei alimentare la care asistăm acum, de foarte multe ori curele de slăbire au tendinţa să devină reper pentru o alimentaţie echilibrată, iar când vine vorba de copii văd cu tristeţe cum, din păcate, mamele foarte bine intenţionate, dar puţin stresate şi complexate de lupta pe care au dus-o în tinereţe cu kilogramele, au tendinţa să le impună copiilor un mod de alimentaţie dietetic care nu are niciun fel de legătură cu o alimentaţie sănătoasă. Ne trezim că micuţul ajunge să mănânce alimente degresate, să mănânce dacă se poate disociat şi mai grav, să mănânce cât mai multe produse vegetale în detrimentul celor animale, să nu mănânce lapte, tot felul de mituri alimentare care s-au infiltrat în mintea noastră şi care duc la nişte decizii dezechilibrate din punct de vedere alimentar. Un lucru grav care se întâmplă în cazul copiilor este că nu apucă să-şi dezvolte un sistem imunitar şi un sistem digestiv dacă din copilărie sunt supuşi acestui tip de extremism alimentar”, explică Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Putem avea grijă de sistemul digestiv şi imunitar prin consumul de alimente fermentate (borş, murături, lactate şi brânzeturi, drojdie, maiaua), dar şi prin consumul alimentelor prebiotice. O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este atunci când avem cel puţin 15 alimente în meniu, zilnic”, adaugă Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

”De departe dintre toate suplimentele alimentare Vitamina C este cea care s-a demonstrat că ajută la creşterea imunităţii năucitor de mult. Un gram de Vitamina C dat ca tratament profilactic întregii populaţii ar scădea cu 30% rata de îmbolnăviri, pentru că noi avem nevoie la nivel celular să neutralizăm oxidarea de la nivel celular. Vitamina C este principala vitamină antioxidantă. Mai sunt şi altele: Vitaminele A şi E”, adaugă specialistul în nutriţie.

Beneficiile pe care le poate aduce o aplicaţie stilului de viaţă

Invitat la cea de-a V-a ediţie ”Mama şi copilul” a fost şi Sveatoslav Vizitiu, Co-founder Wello, CEO care ne-a vorbit despre platforma Wello, proiect finanţat prin Planul de Investiţii pentru Europa, #INVESTEU, în varianta web, dar şi ca aplicaţie pentru dispozitivele mobile, care ajută familiile şi copiii să aibă un stil de viaţă sănătos, în special dacă cei mici se confruntă cu probleme de greutate. Ideea a pornit de la propria lupta cu greutatea a lui Sveatoslav Vizitiu, survenită ca urmare a stilului de viaţă sedentar, dar şi alimentaţiei dezechilibrate.

”Wello este o aplicaţie, o platformă pe mobil care funcţionează în două moduri: avem partea de Kids, pentru copii, unde au nişte challenge-uri adică trebuie să facă anumite activităţi, să înveţe ce înseamnă fruct, ce înseamnă legumă, cum să-ţi faci dieta ideală şi partea pentru Părinţi. Sunt sfaturi extrem de simple care ajută foarte mult. Când ne complicăm, complicăm şi copilul”, explică Sveatoslav Vizitiu.

În felul acesta, modul de introducere a unui stil de viaţă sănătos copilului se face într-o manieră prietenoasă şi acesta devine mai implicat în viaţa reală. Bineînţeles, în spatele acestei  aplicaţii se află o echipă întreagă, iar pe lângă echipa de programatori şi designeri, nelipsiţi sunt medicii şi nutriţioniştii specializaţi.

Concluzia evenimentului este că stilul de viaţă sănătos este accesibil întregii familii, dacă orice părinte respectă recomandările de nutriţie şi de sănătate, părinţii fiind cel care trebuie să impună reguli, să le respecte alături de copii şi să-i inspire pentru ca micuţii să mănânce sănătos şi să facă mişcare.

La finalul evenimentului, participanţii s-au putut bucura şi de răspunsuri venite direct de la specialiştii care le-au răspuns oricăror nelămuriri, iar la plecare au primit cadouri care conţineau produse de igienă din partea Touch.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: