Mare atenție! Berea fără alcool te lasă fără permisul de conducere. Medic: Înverzește etilotestul

Puține persoane știu că berea fără alcool conține, de fapt, alcool, dar într-o cantitate mai mică.
  • Publicat:
Mare atenție! Berea fără alcool te lasă fără permisul de conducere. Medic: Înverzește etilotestul
Berea fără alcool te lasă fără permisul de conducere/ sursa foto: Envato

Berea fără alcool poate părea inofensivă la prima vedere, dar aceasta poate da un rezultat pozitiv la etilotest, precizează doctorii. Cu toate că nu are o concentrație de alcool atât de mare ca o bere normală, berea fără alcool poate înverzi alcooltestul, dacă șoferul este testat la scurt timp după ce a consumat-o. 

Berea fără alcool conține, de fapt, alcool

La noi în țară, pentru ca o bere să nu conțină deloc alcool, aceasta nu trebuie să aibă în concentrație mai mult de 0,5% alcool. Deși această cantitate este considerată nesemnificativă de cei mai mulți șoferi, berea fără alcool poate fi, însă, detectată de un etilotest.

De aceea, șoferii care sunt tentați să o bea înainte de a se urca la volan trebuie să se gândească foarte bine, dacă nu vor să rămână pietoni.

Berea fără alcool te poate lăsa pieton

Legislația din România este foarte strictă în ceea ce privește alcoolul la volan. Dacă o persoană consumă mai multe beri fără alcool, sunt șanse mari ca alcoolul din acestea să iasă la un simplu test al polițiștilor rutieri.

„Nu este niciun pericol pentru copii sau pentru femeile însărcinate, dar dacă un șofer bea mai multe beri și este testat imediat, poate înverzi etilotestul. Sigur, nu poate ajunge peste limita de 0,40%, care reprezintă infracțiune, dar poate rămâne fără permis și se va alege cu o amendă”, a precizat doctorul Cristian Paparău, șeful Serviciului de Medicină Legală Dâmbovița, pentru Adevărul. 

Citește și: Cum eviți durerile de cap după ce bei vin? Motivul surprinzător pentru care femeile își revin mai greu din mahmureală

În cât timp este eliminat alcoolul din organism

De regulă, alcoolul este eliminat din organism la o rată de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, din momentul în care nu se mai consumă deloc. Drept urmare, este nevoie de o pauză de 10 ore pentru o persoană care are o alcoolemie de 1,6 la mie să ajungă să nu mai aibă niciun pic de alcool în sânge. De precizat, că rata de eliminare nu este influențată de kilogramele persoanei, înălțime sau tipul de alcool ingerat.

„De retinut că berea fără alcool, cum este numită în comerț, are totuși o concentrație de 0,5% alcool și nu este recomandată copiilor sau femeilor însărcinate”, susțin specialiștii.

Citește și: Cine nu trebuie să bea vin fiert | Ce contraindicații are, de fapt, cea mai populară băutură din sezonul rece

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: