Cum alegem crenvurștii cei mai sănătoși pentru consum? Detaliile la care trebuie să fim atenți: „Aceasta este cea mai mare greșeală!”

Specialiștii în alimentație vin cu sfaturi prețioase.
  • Publicat:
Cum alegem crenvurștii cei mai sănătoși pentru consum? Detaliile la care trebuie să fim atenți: „Aceasta este cea mai mare greșeală!”

Românii nu mai pun mare preț pe alimentația sănătoasă, așa că aleg să cumpere produse din supermarketuri care conțin mulți coloranți sau conservanți. Este și cazul crenvurștilor, care sunt consumați extrem de des, mai ales la micul dejun. Mulți nu știu să aleagă cei mai sănătoşi crenvurști. Experții în alimentație susțin că există anumite detalii la care trebuie să fim atenți pentru a-i alege pe cei mai buni. 

Cum alegem crenvurștii mai buni?

Se știe că mezelurile nu sunt o opțiune sănătoasă, așa că medicii ne recomandă să le evităm pe cât posibil. În această categorie intră și crenvurștii, însă românii preferă să-i consume aproape zilnic. Plini de grăsimi, coloranți și aditivi alimentari, aceștia se regăsesc pe mesele tuturor. Deși sunt considerați dăunători pentru organism, nutriționiștii susți că există și crenvurști sănătoși.

Detaliile la care să fim atenți

Invitat în emisiunea iThink, de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, a explicat că cei mai buni crenvurști sunt cei cu membrana care prezintă zbârcituri. Din păcate, românii aleg crenvurștii cu membrana întinsă și de culoare roz, care nu sunt tocmai ok pentru sănătate.

„Dacă nu sunt gătiți corect, crenvurștii pot duce la intoxicații alimentare cu bacteria Listeria. Această bacterie este foarte periculoasă mai ales pentru gravide și persoanele cu imunitatea fragilă. De aceea se recomandă fierberea crenvurștilor timp de câteva minute”, spune James Rogers, directorul EFSA.

Citește și: Risc MARE de cancer de colon. Alimente care trebuie mâncate rar și în cantitate mică

Crenvurștii cu membrană zbârcită, cei mai sănătoși pentru organism

„Putem consuma cu încredere ceea ce găsim în piață, atât timp cât știm și facem anumite alegeri și știm să ne uităm la produs. Nu o să luăm niciodată o caserolă de carne bombată, de exemplu”, a spus directorul ICA, la Antena3.ro. 

Citește și: Crenvurștii, sănătoși sau nu? La ce să fii atent când citești eticheta – sfatul nutriționistului

„Noi reacționăm oarecum neașteptat. Acum câțiva ani un producător de crenvurști a încercat să nu mai aditiveze crenvurștii, să nu mai adauge în crenvurști nitritul, să nu mai adauge ascorbatul, să nu mai folosească aditivii care să folosesc uzual. Ce s-a întâmplat? Crenvurștii nu au fost consumați. Deci nici măcar angajații nu i-au consumat, pentru că erau de culoare brună, ușor verzui, nu mai aveau aceeași consistență, nu mai fierbeau la fel de bine, Nu mai erau la fel de zemoși la interior, erau cu totul un alt produs.

Noi, în schimb, ne ducem către acel produs pe care îl știm. Dacă mergem acum la raft și căutăm crenvurștii, un consumator neavizat se va duce către acel crenvurst ușor roz, pe care membrana este foarte bine întinsă și care are și un aspect comercial ușor strălucitor. Sunt toate greșelile pe care le putem face atunci când alegem acel crenvurst. Crenvursrtul ar trebui să fie cât mai deschis la culoare, pentru că o carne tocată, mai ales o carne de pui, știm bine că nu este o roșiatică, nu poate avea culoarea roz. Atunci când membrana va fi ușor zbârcită pe crenvurst înseamnă că a trecut printr-un proces de afumare, sau printr-un proces termic care a scos apa din crenvurst, deci el va avea o valoare nutrițională mai mare Deci nu va fi apă”, a mai spus Alexandru Cîrîc.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being
Recomandări: