Alertă sanitară în Europa! Ce este Borna, virusul care te condamnă la moarte

  • Publicat:
Alertă sanitară în Europa! Ce este Borna, virusul care te condamnă la moarte

Potrivit cercetărilor, virusul Borna este un virus ce se transmite de la animale la om și apare doar la nivel regional. Șobolanul de câmp este responsabil pentru virusul Borna, care este purtător natural de virus și probabil îl excretă prin salivă, urină și fecale.

Ce este virusul Borna, mai exact, și cum se manifestă acesta?

Maladia Borna, al cărui nume provine de la cel al unui oraş german, a fost descrisă la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Este o inflamaţie a creierului şi a meningelor, non-purulentă.

Simptomele prezente la persoanele infectate debutează cu febră, cefalee şi confuzie şi continuă cu semne de maladie cerebrală, cum ar fi mersul nesigur, pierderile de memorie, convulsiile şi pierderea progresivă a cunoştinţei.

Boala dezvoltată în urma contractării virusului Borna poate provoca o inflamație cerebrală severă la om. Îmbolnăvirile sunt rare, dar majoritatea sunt fatale.

Cum ne putem infecta cu virusul Borna?

Oamenii de știință presupun căi diferite de infecție. Există o mare probabilitate să ne infectăm dacă intrăm în contact cu excrețiile, adică fecale, urină, sânge sau salivă ale șobolanului de câmp. Virusul va rămâne probabil contagios pentru o vreme în aer curat. Aceasta înseamnă că nu este necesar contactul direct cu animalul.

Mai presus de toate, persoanele care fac mult exerciții fizice în aer liber sau lucrează afară au un risc crescut de infecție. Acest lucru se aplică, de exemplu, grădinarilor, pădurarilor sau oamenilor din industria construcțiilor – adică tuturor celor care pot intra cu ușurință în contact cu excrementele șobolanilor de câmp.

Institutul Federal de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor (RKI) recomandă ca oamenii din zona de distribuție a agentului patogen să evite contactul cu șobolanul de câmp. Animalele, vii sau moarte, nu trebuie atinse cu mâinile goale.

Potrivit RKI, oricine are animalele în apropiere ar trebui să îndepărteze posibilele surse de hrană, cum ar fi hrana pentru câini și pisici, în zona exterioară. Mormanele de compost sau alte deșeuri pot atrage și șobolanul de câmp cu o gamă largă de insecte.

Până în prezent, nu există vaccin sau tratament pentru boală.

Citește și: Andrei Jilavu, despre trauma pe care a trăit-o în Vietnam: „Am contactat virusul Dengue” INTERVIU EXCLUSIV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: