Ulei de ficat de rechin: riscuri și beneficii

Află care sunt riscurile și beneficiile consumului de ulei de ficat de rechin. Cercetările sugerează că este ideal pentru infertilitate și sistem imunitar.
  • Publicat:
Ulei de ficat de rechin: riscuri și beneficii
ulei de ficat de rechin

Când spui ulei de ficat de rechin realizezi că este obținut după cum și numele sugerează, din ficat de rechin, în special al speciilor Centrophorus squamosus, Cetorhinus maximus și Squalus acanthia. Se folosește de mulți an în țările scandinave în medicina alternativă pentru a trata diferite afecțiuni precum cancer, boli cardiovasculare și infertilitate. În prezent se vinde și sub formă de suplimente.

Cercetările făcute asupra uleiului de ficat de rechin sugerează că acesta are numeroase beneficii pentru sănătate. Acest lucru se datorează cantității ridicate de scualen și acizi grași polinesaturați omega-3. Uleiul are o culoare de galben închis spre maro și un gust înțepător. Se poate găsi și sub formă de capsule sau ca ingredient în anumite creme pentru piele sau în balsamul de buze.

Ulei de ficat de rechin: beneficii

Anumiți compuși care se regăsesc în uleiul de ficat de rechin sunt responsabili pentru sănătatea noastră.

Ar putea avea proprietăți anticancerigene. Unul dintre beneficiile pe care le are este potențialul de a lupta împotriva cancerului, ceea ce are la bază incidența scăzută de cancer în rândul rechinilor. AKG de exemplu, care se regăsește în uleiul de ficat de rechin este un tip de grăsime din sânge care se formează în organims, precum măduvă, splină și ficat. Cercetările pe animale sugerează că acesta ar putea proteja împotriva cancerului de piele, de colon și de plămâni, datorită capacității antioxidante. Reamintim că antioxidanții luptă împotriva efectelor produse de radicalii liberi.

Ar putea întări sistemul imunitar. Pescarii au folosit uleiul de ficat de rechin încă din antichitate, pentru a-și întări sistemul imunitar. Acesta ajută la stimlarea producției de anticorpi și îmbunătățește funcțiile anumitor receptori, care contribuie la protejarea sistemului imunitar.

Ar putea îmbunătăți fertilitatea. Un alt beneficiu ține de efectele pe care le are asupra infertilității, deoarece se îmbunătățesc mobilitatea și viteza spermatozoizilor.

Ar putea îmbunătăți sănătatea pielii. Scualenul este un compus predominant în sebum. Acesta oferă hidratare pielii și o protejează de razele ultraviolete.

Riscuri

Cercetătorii vorbesc de efectele pe care uleiul de ficat de rechin le poate avea asupra nivelului de colesterol, mai ales atunci când este consumat în cantități mari. De exemplu, persoanele care suferă de boli de inimă ar trebui să evite acest supliment. Mai mult, rechinii sunt predispuși contaminării cu metale grele, în special cu mercur. Cercetătorii sugerează că acesta se acumulează în special pe țesutul muscular.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”