Îți pocnesc articulațiile și oasele? Vezi dacă este normal

Cel mai probabil auziți cel mai des articulațiile genunchilor pocnind.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Îți pocnesc articulațiile și oasele? Vezi dacă este normal
Iti pocnesc des articulațiile? Foto: Pexels

Când îți este lumea mai dragă și ești la birou sau chiar la o întâlnire romantică, îți trosnesc articulațiile? Ei bine, tuturor ni se poate întâmpla asta. Ba mai mult, sunt persoane cărora le face plăcere să-și trosnească propriile articulații de la degete. Când este normal ca articulațiile să trosnească? Când este cazul să te prezinți la medicul de familie sau medicul reumatolog?

Deoarece articulațiile genunchiului sunt cele care permit mersul, extensia în timpul mersului și a altor activități fizice precum alergare, poziția ghemuit, le putem auzi pocnind, trosnind fără să existe ceva în neregulă. Și nu apar dureri.

Însă atunci când cartilajul este uzat se produce frecarea oaselor. Consecințele sunt scârțâit, durere sau tumefacție articulară. În special persoanele care s-au accidentat la genunchi pot avea astfel de simptome. De altfel și persoanele în vârstă se plâng de dureri, trosnit, scârțâit al genunchilor.

Alte cauze ale scârțâitului genunchilor și a instalării durerii sunt: sindromul dureros patelofemural *degradarea cartilajului situat sub rotulă, sau o afecțiune a rotulei ce se poate instala la sportivii tineri ce se numește condromalacia rotuliană. Și pacienții care suferă de artroză au astfel de simptome.

Când este cazul să te îngrijoreze scârțâitul, pocnitul articulațiilor?

Dacă sunetele articulare sunt însoțite de durere, umflături locale, senzația de caldură, arsură, atunci este cazul să consultați medicul de familie sau medicul reumatolog.

Ce este de făcut dacă simți că articulațiile scârțâie des și ai dureri

În primul rând, consultul unui medic reumatolog este necesar. Ca măsuri de prevenție sunt recomandate: odihna membrelor afectate de scârțit și dureri, slăbirea *dacă este cazul pentru a elimina presiunea suplimentară ce se pun asupra articulațiilor.

Fizioterapia și chiar folosirea unui baston sunt de ajutor pentru menținerea sănătății articulațiilor

Menținerea în formă a articulațiilor se face prin mers pe jos constant, înot, aqua gym. Sunt situații în care medicul recomandă tratament medicamentos alcătuit atât din antiinflamatoare cât și din suplimente alimentare special destinate refacerii cartilajelor. Fizioterapia, masajul medical sunt de ajutor persoanelor cu articulațiile afectate. Medicul poate recomanda și folosirea unui baston la mers pentru a reduce din presiunea pe care activitățile fizice o transmit articulațiilor și cartilajelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian