Chef Sorin Bontea a dezvăluit fanilor rețeta unei plăcinte cu varză de post, inspirată din bucătăria moldovenească. După ce a gustat preparatul la un prieten, celebrul bucătar a decis să-l reproducă acasă și să împărtășească pas cu pas secretul gustului autentic.
Chef Sorin Bontea a demonstrat încă o dată că preparatele simple pot fi absolut savuroase, dacă sunt făcute cu pasiune și atenție la detalii. Celebrul bucătar a mărturisit că s-a îndrăgostit de o plăcintă cu varză mâncată acasă la un prieten și, impresionat de gustul ei autentic, a decis să o prepare și el, împărtășind rețeta cu fanii săi pe canalul de YouTube.
„Am mâncat o plăcintă de post cu varză făcută de mama unui prieten, genul ăla de plăcintă moldovenească… Mama ei de plăcintă! A fost așa de bună, că am cerut imediat rețeta ca s-o fac și eu”, a povestit Sorin Bontea.
Ingrediente pentru aluat:
500 ml apă caldă (nu fierbinte)
1 lingură zahăr
1 linguriță sare
3 linguri ulei
1 lingură oțet
700-750 g făină tip 650
Ingrediente pentru umplutură:
jumătate de varză
2 cepe potrivite
sare și piper, după gust
Chef Bontea a început cu aluatul, explicând că trebuie lăsat să se odihnească 30 de minute. Toate ingredientele se amestecă în robotul de bucătărie, folosind cârligul de frământare, până când aluatul începe să se strângă. „Când nu se mai lipește de pereții vasului, e gata”, a explicat bucătarul.
După frământare, aluatul se unge cu puțin ulei și se lasă la odihnit. Între timp, se pregătește umplutura: ceapa se călește ușor în ulei, apoi se adaugă varza tăiată fin. „Nu o călesc foarte mult, vreau să rămână ușor crocantă”, a subliniat Bontea.
Când umplutura s-a răcit, se trece la formarea plăcintelor. Aluatul se împarte în opt bucăți egale, care se întind foarte subțire, „până se vede degetul prin ele”, după cum spune Bontea. Se adaugă varza, se împăturește și se prăjește ușor pe ambele părți, în tigaie cu puțin ulei.
„Nu le finalizez la prăjit, ci în cuptor”, a explicat chef-ul. Plăcintele se așază apoi într-o tavă, pe hârtie de copt, și se lasă la cuptor la 180°C pentru 10-15 minute, până se rumenesc frumos.
Rezultatul? O plăcintă aurie, crocantă la exterior și moale în interior, cu un gust savuros și autentic de casă. Chef Bontea a încheiat video-ul glumind: „E o plăcintă de post, dar jur că nu-ți mai trebuie carne după ce o mănânci!”.
Sursa foto: Captură video