Reţetă de pâine fără drojdie, făcută cu maia, ca pe vremea bunicilor. Uite cum faci o pâine de casă delicioasă!

Află cum se face maiaua şi cum să faci pâine fără drojdie, crocantă şi bună, care rezistă mai mult timp şi e foarte săţioasă.
 • Publicat:
Reţetă de pâine fără drojdie, făcută cu maia, ca pe vremea bunicilor. Uite cum faci o pâine de casă delicioasă!

Dacă nu mai găseşti pâine la magazin, din cauza celor care au făcut cumpărături compulsive în contextul izolării la domiciliu pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dacă nu ai drojdie sau pur şi simplu vrei să faci acasă o pâine sănătoasă şi săţioasă, îţi prezentăm mai jos câteva trucuri care să te ajute în acest demers. În primul rând, îţi vom spune cum să procedezi dacă nu ai drojdie şi cum să faci maia acasă, din apă şi făină. Ulterior, îţi oferim şi o reţetă grozavă de pâine de casă cu maia, care rezistă multe zile, e săţioasă şi foarte gustoasă.

Cum să faci maia

Poţi face maia acasă din doar două ingrediente: apă plată şi făină. Însă trebuie să ştii că nu e tocmai rapid de obţinut. Întreg procesul poate dura până la 7 zile, dar rezultatul merită, cu siguranţă!

Iată cum trebuie să procedezi:

 • Pune într-un borcan 100 de grame de făină şi 100 de mililitri de apă plată şi amestecă.
 • Acoperă borcanul cu o folie şi lasă compoziţia să fermenteze, la temperatura camerei, aproximativ 2 zile (după o zi deja poţi observa nişte bule la suprafaţă, e un semn că treburile merg bine).
 • După cele 2 zile, aruncă jumătate din compoziţie şi completează cu 50 de mililitri de apă plată şi încă 50 de grame de făină, apoi amestecă din nou.
 • Acoperă din nou borcanul şi lasă din nou la fermentat pentru o zi, la temperatura camerei.
 • În următoarele 4 zile, repetă procesul: aruncă jumătate din compoziţie, completează cu 50 de mililitri de apă şi 50 de grame de făină.
 • În ultima zi, respectiv a 7-a, compoziţia ar trebui să îşi dubleze volumul.

Dacă plănuieşti să faci pâine de mai multe ori pe săptămână, ţine borcanul cu maia la temperatura camerei şi repetă zilnic procesul cu aruncatul, respectiv completatul. În schimb, dacă faci pâine mai rar, poţi ţine borcanul cu maia la frigider şi „hrăneşti” cultura o dată pe săptămână, urmând procesul mai sus menţionat.

Reţetă de pâine cu maia

Pentru o pâine zdravănă, ai nevoie de următoarele ingrediente:

 • 50 de grame de maia
 • 350 de grame de apă călduţă
 • 500 de grame de făină albă tip 650
 • O linguriţă cu sare

Mod de preparare:

 1. Se amestecă într-un castron încăpător apa şi maiaua cu o furculiţă, apoi se adaugă făina şi sarea, se amestecă din nou (cu furculiţa sau cu mâna) până la omogenizarea compoziţiei.
 2. Se acoperă castronul cu folie alimentară şi se lasă la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute.
 3. După expirarea timpului, aluatul se frământă bine în castron timp de câteva minute, prin tehnica întinderii şi împăturirii, apoi se acoperă din nou castronul şi se lasă aluatul „la odihnit” încă 30 de minute. Ulterior, se repetă procesul de frământare, prin aceeaşi tehnică, se acoperă din nou castronul şi se lasă la temperatura camerei (aproximativ 25 de grade) timp de 5-6 ore.
 4. După expirarea timpului, aluatul trebuie să fie frumos crescut, dar nu exagerat.
 5. Aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru dat cu făină şi se modelează într-o formă rotundă. Ulterior se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la odihnit încă 15 minute.
 6. După expirarea timpului, se dă aluatului forma rotundă finală şi se pune într-un recipient rotund, dat în prealabil cu făină, unde va sta la frigider, acoperit, timp de aproximativ 10 ore, la o temperatură dă 5 grade Celsius.
 7. După expirarea timpului, aluatul se scoate din frigider şi se mai lasă la dospit, acoperit cu un prosop, la temperatura camerei, încă 2-3 ore.
 8. Înainte cu 45 de minute de a băga pâinea la cuptor, acesta se porneşte şi se setează la o temperatură de maximum 250 de grade Celsius.
 9. După ce aluatul este dospit şi cuptorul preîncălzit, se pune aluatul pe o foaie de copt şi se aşază într-un vas rotund de yenna. Se crestează puţin aluatul, se pune capacul şi apoi se introduce la cuptor, unde se va coace timp de aproximativ 20 de minute.
 10. După cele 20 de minute, se îndepărtează capacul şi se reduce temperatura cuptorului la 220 de grade Celsius şi se lasă pâinea la copt încă 30 de minute.
 11. La final, pâinea coaptă se scoate din vas şi se lasă la răcit pe un grătar metalic.

Pâine se taie felii abia după ce se răceşte complet. Dar ştim că nu poţi rezista mirosului, aşa că poţi rupe un colţ de pâine aburindă. Deja te invidiem! Am fugit la bucătărie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân