TOP 10 legume pentru inflamații. Lista cu care să te duci la piață dacă nu vrei să faci cancer, diabet sau boli de inimă!

Înainte de a-ți spune ce legume pentru inflamații să mănânci, hai să înțelegi de ce sunt ele importante în dietă.
  • Publicat:

Inflamațiile sunt un ucigaș tăcut. Nu o spunem noi, ci specialiștii de la Harvard Medical School, care susțin că o inflamație persistentă (inflamație cronică) se poate număra printre cauzele principale de deces la nivel global, iar printre acestea se numără bolile cardiovasculare, diabetul tip 2 și cancerul. Vestea bună este că inflamațiile pot fi combătute prin dietă, iar integrarea legumelor antiinflamatorii este cel mai bun mod de a face acest lucru. Înainte de a-ți spune ce legume pentru inflamații să mănânci, hai să înțelegi de ce sunt ele importante în dietă.

Legumele sunt esențiale pentru reducerea inflamațiilor, pentru că sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și fitochimicale, despre care studiile indică faptul că sunt benefice în reducerea inflamațiilor cronice. Acești nutrienți ajută la combaterea stresului oxidativ și neutralizează radicalii liberi, doi factori declanșatori ai inflamațiilor.

Mai mult, cercetările sugerează că în urma consumului de legume se poate îmbunătăți sănătatea tractului gastrointestinal datorită conținutului crescut de fibre. O dietă echilibrată și un microbiom intestinal divers pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și reducerea inflamației. Iată o listă cu legume pentru inflamații pe care să le ai în frigider.

Legume pentru inflamații

Spanac

Spanacul este bogat în vitaminele A și C și antioxidanți precum quercetină și kaempferol, care ajută în lupta împotriva inflamațiilor. Este versatil și poate fi consumat atât crud, în salate, cât și gătit. De asemenea, conținutul crescut de fibre sprijină digestia și te ajută să ai grijă de silueta ta.

Kale

Potrivit unui studiu din 2023, varza kale poate preveni inflamația tractului intestinal, iar asta datorită nutrienților esențiali precum antioxidanți, minerale, fibre și vitaminele A, C și K.

Broccoli

Broccoli este o sursă excelentă de sulforafan, un antioxidant cu potențial efect antiinflamator. De asemenea, este bogat în vitamine C și K și fibre, despre care studiile sugerează că pot duce la reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea rezistenței la insulină.

Ardeiul gras

Ardeiul gras este o bogat în vitaminele A și C și antioxidanți care protejează împotriva bolilor degenerative. Disponibil în diferite culori vibrante, acesta poate combate inflamațiile și poate sprijini funcția imunitară.

Roșiile

Roșiile sunt o sursă extraordinară de licopen, un antioxidant cu puternice proprietăți antiinflamatorii. Sunt delicioase în salate, sosuri și sandwich-uri, iar licopenul ajută la reducerea inflamațiilor și riscul de boli cronice. Mai mult, conține potasiu, care reglează tensiunea arterială și sprijină sănătatea inimii.

Morcovii

Morcovii sunt o sursă fantastică de beta-caroten, un pigment natural care se transformă în vitamina A odată ajuns în organism. Vitamina A are efect anti-inflamator și astfel combate inflamațiile și întărește sistemul imunitar.

Sfecla

O recenzie din 2021 arată că sfecla conține compuși pe nume betaină care reduc inflamațiile. Sfecla poate fi făcută la cuptor, fiartă, murată, integrată în salate, iar gustul ei unic aduce cu el și beneficii antiinflamatorii.

Usturoi

Potrivit unei recenzii din 2020, usturoiul conține compuși esențiali pentru reducerea inflamațiilor și antioxidanți care protejează împotriva bolilor cronice, inclusiv cardiovasculare și cancer.

Ceapa

Ceapa conține quercetină, un flavonoid care are efecte antiinflamatorii. De asemenea, este bogată în vitamina C, care reduce inflamația și sprijină sistemul imunitar.

Țelina

Țelina este o legumă redusă caloric, dar bogată în compuși antiinflamatori și antioxidanți. Există studii care sugerează că această legumă sprijină starea de sănătatea generală, iar datorită texturii sale crocante și a gustului, este versatilă și ușor de integrat în salate, supe și gustări.

Foto: shutterstock

Surse

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389628/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9537686/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10383939/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10220584/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/

https://www.health.harvard.edu/promotions/sumo/fighting-inflammation

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân