Substanța chimică regăsită în orezul brun. Cantitatea e cu 40% mai mare față de orezul alb

  • Publicat:
Substanța chimică regăsită în orezul brun. Cantitatea e cu 40% mai mare față de orezul alb

Când vine vorba de alegeri alimentare sănătoase, orezul brun a fost mult timp vedeta – bogat în fibre, vitamine din complexul B și minerale. Însă, un studiu recent atrage atenția asupra unui detaliu mai puțin cunoscut: conținutul ridicat de arsenic, o substanță toxică asociată cu riscuri serioase pentru sănătate.

Ce spune știința?

Cercetătorii au analizat mostre de orez și au descoperit că orezul brun conține cu 24% mai mult arsenic total și cu 40% mai mult arsenic anorganic (forma cancerigenă a substanței) decât orezul alb.

De ce? Simplu:

  • Arsenicul se concentrează în straturile exterioare ale boabelor de orez.
  • Aceste straturi sunt păstrate în orezul brun, dar îndepărtate în orezul alb în timpul procesării.

Care sunt riscurile?

Expunerea prelungită la arsenic anorganic a fost asociată cu:

  • Probleme ale pielii și ale tractului digestiv
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Cancer (în special la vezică, plămâni și piele)
  • Întârzierea dezvoltării cognitive la copii

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că arsenicul în dietă poate avea un impact negativ mai ales asupra copiilor sub 5 ani, din cauza raportului mare dintre consumul alimentar și greutatea corporală.

Nu intra în panică!

Specialiștii subliniază că nivelul actual de expunere pentru majoritatea adulților nu este îngrijorător. Cu toate acestea, e recomandat să nu consumi orez brun în mod exclusiv și în cantități mari, mai ales pentru:

  • Copii mici
  • Femei însărcinate
  • Persoane care consumă orez zilnic

Ce poți face pentru a reduce riscul?

1. Clătește bine orezul în mai multe ape înainte de a-l găti.

2, Fierbe orezul în multă apă (raport 6:1 apă-orez), apoi scurge excesul – această metodă poate reduce arsenicul cu până la 60%.

3. Varietate în dietă – alternează între:

  • Orez alb (mai sigur, dar cu mai puțini nutrienți)
  • Orez sălbatic
  • Quinoa, mei, bulgur, hrișcă

4. Citește etichetele – arsenicul din orez poate varia în funcție de proveniență. Orezul cultivat în California, India sau Pakistan are tendința de a conține mai puțin arsenic decât cel din sudul SUA, de exemplu.

Concluzie

Orezul brun rămâne o alegere nutritivă, dar nu e perfect. Ca în multe aspecte ale nutriției, moderația și diversitatea sunt cheia. Așadar, data viitoare când comanzi mâncare chinezească, nu trebuie să renunți complet la orezul brun – doar asigură-te că nu este singura ta sursă de cereale și că e gătit corect.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult