Alimentele procesate sunt considerate inferioare și nocive pentru sănătate. În realitate, nu toate sunt rele. Unele furnizează nutrienți esențiali și pot fi parte a unei diete echilibrate dacă sunt consumate cu moderație.

Ce este procesarea alimentelor?

Mâncare procesată este orice aliment care a fost modificat față de starea sa naturală, conform Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). Alimentele procesate provin din cele două categorii anterioare, dar conțin adaosuri de sare, zahăr, ulei sau alte ingrediente din aceste grupuri.

Majoritatea alimentelor procesate sunt preparate de obicei din cel puțin două-trei ingrediente. Ele pot fi consumate fără alte pregătiri suplimentare.

Tehnicile de procesare includ tăierea, spălarea, măcinarea, încălzirea, gătirea, pasteurizarea, blanșarea, congelarea, uscarea, deshidratarea, amestecarea, ambalarea și orice alte proceduri care modifică starea naturală a unui aliment.

Lista singurelor alimente procesate sau minim procesate sănătoase

Alimentele neprocesate sau minim procesate includ fructele și legumele, legumele congelate, iaurtul simplu, laptele și carnea și fructele de mare naturale. Pastele, orezul și făina pot intra și ele în această categorie.

Ingrediente culinare procesate

Ingredientele culinare procesate includ lucruri precum uleiuri, unt, zaharuri și sare.

Hrană procesată

Aceste alimente sunt realizate prin combinarea alimentelor din celelalte două categorii precum conservele de fasole sau brânza.

Alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate sunt cele mai puțin sănătoase de consumat și constau în carne procesată, sifon zaharat, gustări ambalate și alimente congelate prefabricate cu mulți aditivi, precum și cereale rafinate.

Citește și: Alimentele procesate și alimentele ultraprocesate: care este diferența dintre ele și cât sunt de periculoase?

Ce alimente procesate fac parte dintr-o dietă sănătoasă?

Alimentele mai puțin procesate sunt mai sănătoase și constau în lucruri precum paste proteice făcute cu năut, nuci prăjite și unt de nuci, conserve de ton sau alte conserve de pește și fructe și legume congelate sau conservate, potrivit dieteticianului Samantha Cassey și today.ro.

Ovăzul tradițional, salatele verzi care vin într-o pungă, pâinea și cerealele integrale, precum și iaurtul cu conținut scăzut de zahăr pot face, de asemenea, parte dintr-o dietă sănătoasă.