Jurnalul unei pofticioase mereu la dietă: tentaţii culinare made in USA

  • Publicat:
Jurnalul unei pofticioase mereu la dietă: tentaţii culinare made in USA

Am 4 kilograme nou-nouţe made in USA şi plasate pe unde nu se poate mai rău. Recunosc, am zis doar 4 pentru că este posibil ca acel cu care îmi împart viaţa, dar niciodată desertul, să fie curios în legătură cu aventurile mele alimentare americane şi să citească, poate chiar peste umărul vostru, acest articol.

Este incredibil de uşor să pleci în America ocupând un singur loc în avion, şi să te întorci stând de fapt pe două. O să întrebaţi ce mi-a trebuit mie, pofticioasă notorie, să mă duc taman în ţara tuturor posibilităţilor culinare.

Vă pot spune doar că s-au aliniat astrele ca eu să ajung în faţa grătarelor cu coaste barbecuizate, lângă burgerii aburinzi şi vizavi de steakurile uriaşe.

In Go(o)d (food) we trust

Vizitarea unui hipermarket american într-un moment în care ai (mari) probleme cu kilogramele este o experienţă traumatizantă. Orice mâncare, mâncărică, mâncărice pe care v-aţi imaginat-o vreodată se află pe cele 146.899 de rafturi.

Este dureros să te plimbi printre alimentele vieţii tale şi să ştii că nu ai norocul rumegătoarelor ce se bucură de un stomac cu 4 compartimente. Într-unul ca al lor ar încăpea tot ce vrei. Brusc îi înţelegi pe nativii de peste 100 de kilograme care se rostogolesc din raion delicios în raion delicios.

Umpli coşul, laşi la casă pe lângă bani şi nădejdea că vei slăbi prea curând, şi începi să simţi „taste”-ul american. Totul este atât de nemaiîntâlnit de bun, de parcă atunci când silueta ta a murit, ai ajuns în Rai.

Chipsurile divine, untul de arahide cu jelly, faimoasele plăcinte cu mere, cireşe ori mure, feluritele băuturi pe bază de cola, milioanele de feluri de bomboane, zecile de combinaţii care se pun în cafea şi implicit pe şolduri m-au făcut să uit ce e ăla regim.

Ave, light Caesar!
Americanii însă nu au uitat de regim, şi nici nu îşi permit din moment ce au atâţia obezi. Sunt enorm de mulţi, mai puţin în New York. Acolo am zărit doar 5 şi am primit mai multe mărturii că acela este oraşul în care majoritare sunt femeile trase prin inel şi extrem de îngrijte. Spuneam că americanii nu au uitat de regim şi în imensităţile de magazine au departamente cu toate variantele light ale tentaţiilor alimentare.

Există chipsuri din făină integrală sau quinoa, 13 feluri de pâine de la aceeaşi marcă – unul cu 50 de calorii pe felie, altul cu 45, încă unul cu 40, din grâu integral, fără fructoză, fără sirop de porumb, organică, fără grăsimi saturate etc., etc., etc. sosuri de toate naţiile şi culorile din care producătorii se laudă că au stors şi cea mai mică picătură de grăsime ce putea atenta la talia consumatorului. Stai şi te minunezi şi apoi îţi pică fisa (din aceea de ciocolată): asta este o mare capcană pentru americanul cu probleme de sănătate care îşi imaginează că dacă mănâncă tot raftul 1 şi poate şi jumătate din 2, toate cu produse pe care scrie light, va slăbi. Nimic mai neadevărat. 

 
Marile mele pofte americane
N-o să credeţi, dar m-am îndrăgostit de raioanele lor de fructe şi legume, am gustat tot ce rămăsese negustat până la cei 30 de ani ai mei şi m-am gândit mâhnită câte opţiuni au oamenii ăştia când vor să cumpere ceva fresh. M-am împrietenit cu cherimoya, un fruct pe care dacă îl găsiţi, îl haliţi punct. Îmi plouă şi acum în gură când mă gândesc la sweet potatoes, un soi teoretic mai sănătos şi mai puţin caloric decât cartoful clasic – între noi fie vorba e ca şi cum peste cartoful nostru presară cineva o mână de zahăr, mmm.

Mă au roabă pe viaţă toate cărneturile preparate în stilul american. Şi, fireşte, toate dulciurile pământului care mi-au distrus cam 1 an şi jumătate de dietă. Chiar aseară când savuram un tort de ciocolată cu merişoare, mi-am auzit iubitul bombănind. “Ce-ai zis?”, întreb nepoliticos cu gura hiperplină. “Nimic”, răspunde. Doar că eu, chiar concentrată pe dulcele suprem, auzisem. “Slavă Domnului, că nu locuim în America”, spusese uitându-se îngrijorat la formele mele. 

 

Citeşte şi: Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta: hamburgerul cu cartofi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Soia, între a fi şi a nu fi benefică
Soia, între a fi şi a nu fi benefică
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”