Fructul pe care să-l mănânci după menopauză. Întărește oasele și nu mai faci osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune a sănătății care slăbește oasele, făcându-le fragile și mult mai predispuse la fracturi, mai ales după menopauză.
  • Publicat:
Fructul pe care să-l mănânci după menopauză. Întărește oasele și nu mai faci osteoporoză
Fructul pe care să-l mănânci după menopauză. Întărește oasele și nu mai faci osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune a sănătății care slăbește oasele, făcându-le fragile și mult mai predispuse la fracturi, mai ales după menopauză. Din păcate, se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani.

Puterea și densitatea osoasă scad în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, din cauza schimbărilor hormonale care se produc în profunzimea organismului, ceea ce face ca persoanele mai în vârstă să fie mai predispuse la osteoporoză. Femeile sunt și ele mai afectate, deoarece au o structură osoasă mai mică și pierd estrogen în timpul menopauzei. Cu toate acestea, este important de menționat că și bărbații pot suferi de osteoporoză. Deși genetica și alte probleme de sănătate pot crește riscul, există și metode prin care această afecțiune poate fi prevenită.

Pe Instagram, nutriționista Jessica Barac, specializată în sprijinirea femeilor care trec prin menopauză, a împărtășit un studiu care arată că adăugarea unui singur aliment în dietă poate contribui la prevenirea osteoporozei. Ea a citat un studiu publicat de Universitatea Penn State în 2024, care a arătat că femeile aflate la postmenopauză care au consumat 4-6 prune pe zi și-au menținut forța și densitatea osoasă. În schimb, cele care nu au consumat prune au pierdut ambele caracteristici.

„Pe măsură ce estrogenul scade în menopauză, degradarea osoasă se accelerează. În timp, asta duce la densitate mai mică, structură mai slabă și un risc crescut de fracturi”, a explicat Jessica. „Dar prunele, bogate în polifenoli, par să reducă inflamațiile care duc la pierderea masei osoase” a adăugat specialista.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jessica Barac (@whatthemenopause)

Un alt studiu din 2016 arată că prunele sunt un aliment eficient în prevenirea și chiar reversul pierderii osoase în cazul osteoporozei care apare postmenopauză. Deși prunele nu vindecă osteoporoza, pot contribui semnificativ la prevenirea și reducerea pierderii de masă osoasă, ceea ce ajută la diminuarea riscului de apariție a bolii. Așadar, persoanele care suferă de osteoporoză ar putea adăuga prunele în dieta lor pentru a-și îmbunătăți sănătatea oaselor.

Pentru a testa această teorie, studiul din 2024 a împărțit femeile la postmenopauză în două grupuri: unele au consumat prune zilnic, altele nu. Pe parcursul a 12 luni, li s-au făcut scanări pentru a le monitoriza masa, forța și densitatea osoasă.

Rezultatele au arătat că femeile care au consumat prune și-au păstrat structura și forța osoasă la nivelul tibiei, osul principal de susținere al piciorului. În schimb, cele care nu au consumat prune au pierdut aceste caracteristici.
Jessica a împărtășit și trei motive importante pentru care acest lucru este esențial în contextul osteoporozei:

  • Forța osului cortical este direct legată de rezistența la fracturi, ceea ce înseamnă că riscul de a te fractura este mai mic dacă oasele tale sunt sănătoase.
  • Menținerea forței tibiei te poate ajuta să rămâi mobil(ă) pe măsură ce îmbătrânești.
  • Sănătatea oaselor este esențială pentru a-ți păstra forța fizică și independența odată cu înaintarea în vârstă.

„Știi ce mai protejează oasele?” a adăugat ea. „Mușchii. Mișcarea. Și alimentele care susțin schimbările hormonale. Mănâncă 4-6 prune pe zi”.

Deși consumul zilnic a 4-6 prune poate părea mult, ea recomandă să le amesteci cu iaurt grecesc, să le adaugi într-un smoothie, într-o salată sau pur și simplu să le consumi ca gustare, împreună cu niște nuci.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.psu.edu/news/research/story/got-prunes-prunes-may-preserve-bone-density-and-strength-older-women
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5452226/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult