Când vine vorba de dietă și mișcare, nu există o soluție unică pentru toți. Fiecare corp este diferit, nu doar în ceea ce privește obiectivele, ci și provocările și factorii declanșatori. Există numeroși factori fizici, sociali și psihologici care influențează modul în care ne atingem obiectivele. Indiferent dacă vrei să slăbești, să câștigi masă musculară sau ambele, ai nevoie de o strategie adaptată ție. Iată cum să-ți numeri caloriile din farfurie cu ajutorul mâinilor. Este atât de ușor și nu te costă nimic!
În loc să sari direct într-o dietă recomandată de prieteni sau influenceri, începe prin a-ți observa propriile obiceiuri alimentare. Notează ce mănânci, de ce, când și cum te simți. Poți folosi un caiet sau pur și simplu aplicația de notițe din telefon. Această etapă îți va oferi conștientizare asupra tiparelor alimentare și te va ajuta să faci alegeri mai înțelepte. Uneori confirmă ceea ce știai deja, alteori te poate surprinde.
După ce ți-ai evaluat dieta actuală, e timpul să te uiți la mărimea porțiilor. Se recomandă bărbaților un aport zilnic de aproximativ 2.500 de calorii și femeilor 2.000. Nevoile reale pot varia în funcție de greutate, vârstă, metabolism și nivelul de activitate. Pentru o abordare practică, poți folosi propriile mâini ca sistem de măsurare:
Porții pentru femei:
Porții pentru bărbați:
Majoritatea alimentelor nu se încadrează într-o singură categorie. De exemplu, somonul conține atât proteine, cât și grăsimi. Este important să înțelegi că această metodă funcționează pe baza unor medii, și nu pe calcule exacte. Nu trebuie să renunți la diversitate. Fie că e vorba de lasagna, supă sau un milkshake, fă o estimare și rămâi constant în metoda aleasă.
Ajustează-ți alimentația în funcție de obiective și tipul tău de corp. O schemă de bază poate fi:
Dacă ai un metabolism lent sau ești mai puțin activ, poți reduce carbohidrații și crește grăsimile pentru a încuraja arderea acestora ca sursă de energie.
Sistemul bazat pe mărimea mâinii poate fi peste 90% precis, la fel de fiabil ca unele aplicații sau etichete nutriționale. În plus, e mereu „la tine”, nu costă nimic și este ușor de aplicat oriunde te-ai afla.
Foto: shutterstock