Combinarea alimentelor: sfaturi despre cum să combini friptura cu garniturile

Friptura plus cartofi prajiti? Suna bine? In realitate, e cea mai nefericita combinatie. Carnea prajita in ulei are compusi cancerigeni, iar cartofii prajiti dezvolta acrilamida, la fel de periculoasa.
  • Publicat:
Combinarea alimentelor: sfaturi despre cum să combini friptura cu garniturile
Friptura plus cartofi prajiti? Suna bine? In realitate, e cea mai nefericita combinatie. Carnea prajita in ulei are compusi cancerigeni, iar cartofii prajiti dezvolta acrilamida, la fel de periculoasa.

Daca totusi vrei fripturi si cartofi prajiti…

Afla ca iti introduci in organism substante chimice, deci nu consuma des aceasta combinatie. Acrilamida se formeaza prin contactul amidonului din cartofi cu uleiul incins la temperatura mare. Ca sa mai reduci efectele nocive, langa aceasta combinatie, alege o salata de varza. Reduce efectele cancerigene din carnea prajita. Acelasi efect il au boabele de mustar proaspat rasnite sau broccoli.

Si gratar cu moderatie

Carnea la gratar la foc direct dezvolta hidrocarburile policiclice aromate, si ele cancerigene. Alege gratarul electric sau cel cu vapori de aer in locul focului direct. Daca preferi focul, cele mai sanatoase esente sunt cele de lemn tare (fag, spre exemplu). Daca folosesti benzina pentru a aprinde focul, fumul va fi si mai cancerigen. Inainte, marineaza carnea cu mirodenii si apa, dar nu in ulei, ca sa reduci cu 80% substantele cancerigene.

Si cuptorul poate fi nociv

Ai impresia ca, daca gatesti carnea la cuptor, nu poti sa consumi un produs cancerigen? Te inseli. Carnea se tine la cuptor la cel mult 160 de grade Celsius. Daca te gandesti sa o coci la 200-250 de grade, ca sa se „faca mai repede”, nu mai mananci carne, ci substante mutagene, cu un potential ridicat de a crea celule anormale in corp.

Si daca pun ulei de masline?

Daca iti doresti sa simti gustul de carne prajita, din cand in cand poti sa iti faci aceasta placere. Se prajeste insa in ulei de palmier nehidrogenat sau in ulei de masline extravirgin. Dar nu o combina cu o portie de cartofi prajiti, ci cu legume sau paine integrala. Combinatia perfecta?

Combinatia corecta se face intre carne si legume de orice fel in afara de cartofi. Legumele pot fi sotate, fierte sau crude, in salata. In felul acesta, te bucuri integral de beneficiile carnii. Apropo, poti sa-ti permiti si o ceafa de porc in aceasta combinatie.

Cum o aromez perfect?

Nu neaparat cu sare din belsug. Cel mai bine este sa o tai cubulete si sa o introduci intr-un lumen de praz. Apoi se da la cuptor. Carnea devine atat de aromata incat nu-i mai trebuie nici un condiment.

 
De ce nu carne tocata?
 
Grasimile din carnea tocata se oxideaza extrem de rapid si devin toxice. Deci daca vrei sarmalute, nu iti cumperi carne deja tocata, ci o toci acasa si o prepari imediat. Astfel, ii reduci din toxicitate. Atentie! Carnea tocata de pe raft nu numai ca e deja puternic oxidata, dar poate contine amelioratori de gust sau culoare, deci nu mai vorbim de carne, ci de o conserva nociva. 
 
Care e cea mai buna carne?
 
Nu-i asa ca iti vine in minte puiul, pentru ca il recomanda mai toti nutritionistii? Gresit! Cea mai buna carne este cea de vanat – atat mamifere cat si pasari. Aceasta trebuie fezandata si consumata de 4 ori pe luna. Este cea mai curata si mai nutritiva carne. Daca financiar iti permiti, nu ezita sa cumperi vanat. Vanatul este interzis doar celor care au afectiuni renale sau hepatice. 
 
Si cu puiul cum ramane?
 
Grasimea de pui este ideala pentru sistemul imunitar cu o conditie –  puiul sa fi fost crescut cu hrana naturala. Puii din supermarket sunt plini de hormoni estrogeni metabolizati, interzisi copiilor si adolescentilor pentru ca perturba sistemul hormonal al acestora si au, in timp, efect cancerigen in special asupra aparatului genital. Daca totusi cumperi pui, cele mai sigure sunt aripioarele si gaturile. 
 
De ce e porcul foarte gustos? 
 
Spre deosebire de pui, care concentreaza toata grasimea sub piele, porcul are grasime intre fibrele musculare. Din acest motiv, grasimea aterogena nu poate fi indepartata. Tot din acest motiv, carnea de porc e foarte gustoasa.
 
Si cum mai mancam carnea? 
 
Cea mai buna metoda de preparare a carnii este la cuptor, la o temperatura de maximum 160 de grade, invelita in hartie pergament, fara apa sau ulei in tava. Carnea se coace in sucul ei propriu si e delicioasa. In plus, isi pastreaza toate proprietatile nutritive. La fel se gateste optim si pestele. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Beneficiile terapeutice ale murăturilor
Beneficiile terapeutice ale murăturilor
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”