Cerealele care curăță vasele de sânge. Cu ce să înlocuiești ovăzul

Cerealele integrale trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, în special dacă te interesează sănătatea tractului gastrointestinal.
  • Publicat:
Cerealele care curăță vasele de sânge. Cu ce să înlocuiești ovăzul
Foto: shutterstock

Cerealele integrale trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, în special dacă te interesează sănătatea tractului gastrointestinal. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, toate elemente esențiale pentru o viață sănătoasă. Când vine vorba de sănătatea inimii, experții ne oferă două variante excelente, dar niciuna nu este ovăzul!

Un studiu din 2022 publicat în BMC Medicine arată că în urma consumului regulat de cereale integrale, acestea acționează ca o linie de apărare împotriva bolilor cardiovasculare. În plus, un studiu din 2019 publicat în Nutrients arată că dacă mâncăm fibre, reducem colesterolul, tensiunea arterială și acumularea plăcilor în artere.

Mai mult, se arată în Circulation Research că fibrele sunt importante pentru microbiomul tractului intestinal, pentru că ele ajută la reducerea inflamațiilor din corp reducerea riscului de boli cardiovasculare, hipertensiune și ateroscleroză.

Cerealele integrale conțin compuși vegetali precum fitochimicale care au efecte antiinfalamtorii în organism și reduc riscul de boli cronice precum bolile de inimă.

Ce beneficii au cerealele integrale?

Când vine vorba de consumul de cereale integrale este destul de greu să te limitezi la un singur tip, mai ales când luăm în calcul beneficiile pentru sănătate.

Cerealele integrale reduc colesterolul

O cercetare publicată în Nutrients arată că cerealele integrale sunt o sursă excelentă de fibre solubile, esențiale pentru tractul gastro-intestinal. Ele ajută la reducerea colesterolului LDL din sânge și curăță arterele astfel încât sângele să ajungă cu ușurință atât la inimă, cât și în restul corpului.

Produc mai puține inflamații

Pe lângă conținutul de beta-glucan, cerealele integrale conțin și compuși anti-inflamatorii, excelenți pentru sănătatea inimii. Un grup de compuși vegetali numiți avenantramide sunt prezente în aceste cereale. Un studiu din 2020 publicat în Functional Foods arată că acestea îmbunătățesc profilul lipidic, inclusiv colesterolul și trigliceridele și reduc inflamațiile.

Sunt ieftine și versatile

Oricine își permite să consume cereale integrale, plus că sunt extrem de versatile. Pot fi consumate sub formă de granola, ca terci sau chiar în smoothie-uri.

Cereale integrale pe care trebuie să le ai în bucătărie

Toate cerealele integrale sunt eficiente, dar cele două opțiuni oferite de specialiști sunt clasate pe locurile II și III, după ovăz.

Orzul

Orzul este o cereală integrală care se poate integra ușor în supe și salate. Similar ovăzului, orzul conține fitonutrienți și fibre solubile care reduc colesterolul. Mai mult, orzul și ovăzul sunt singurele cereale integrale permise de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) în reducerea riscului de boală coronariană.

Sorgul

Sorgul are o textură similară cușcușului, dar este mult mai bogat în nutrienți. Conține fibre și fitochimicale și ajută la reducerea colesterolului LDL și sprijină sănătatea cardiovasculară. De asemenea, vine la pachet cu nutrienți precum magneziu și potasiu, esențiali pentru tensiunea arterială.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân