Este sezonul sparanghelului, iar specialiștii susțin că este una dintre cele mai sănătoase legume, datorită aportului său nutrițional valoros. Planta de sparanghel se folosește din cele mai vechi timpuri. Înainte era numită ”hrana regilor”.
Sparanghelul, denumit științific Asparagus officinalis, este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Această legumă este cultivată pe scară largă în toate colțurile lumii și aduce numeroase beneficii organismului.
Sparanghelul proaspăt are un gust deosebit. Dacă nu știați, există și sparanghel mov, dar cel verde și alb sunt cele mai cunoscute legume. Soiurile provin din aceeași plantă, dar diferă la gust și când sunt recoltate.
Cu toate acestea, experții în nutriție susțin că toate tipurile de sparanghel sunt bune pentru sănătate. Sparanghelul este bogat vitamine și minerale, precum cuprul, acidul folic, calciul și potasiul. În plus, această legumă are aproximativ 18 calorii, numai bună pentru persoanele care doresc să slăbească.
Sparanghelul este una dintre legumele perfecte dacă vreți să slăbiți! Conținutul ridicat de apă și fibrele sănătoase din această legumă detoxifică organismul. Drept urmare, dacă mâncați în mod regulat sparanghel, veți susține organismul cu o dietă sănătoasă.
Sparanghelul este bogat și în potasiu, conține și substanțe care îmbunătățesc circulația sângelui și dilată vasele. Așadar, această legumă poate regla cu ușurință tensiunea arterială ridicată.
Pe de altă parte, sparanghelul poate fi dăunător pentru cei care suferă de pietre la rinichi. În plus, prea mult sparanghel poate duce și la gută. Conținutul ridicat de apă determină creșterea nivelului de acid uric și poate duce la probleme articulare. Acidul nu este excretat prin urină, purinele se depun în articulații și provoacă durere.
Citește și: Ce sunt măslinele negre, de fapt! Mulți dintre voi nu le vor mai mânca, după ce vor afla adevărul