Ce trebuie să mănânci după tratamentul cu antibiotic. Dieta care îți reface microbiomul

Un nou studiu a descoperit acum modul în care această dietă poate influența microbiomul intestinal.
  • Publicat:
Ce trebuie să mănânci după tratamentul cu antibiotic. Dieta care îți reface microbiomul
Ce trebuie să mănânci după tratamentul cu antibiotic. Dieta care îți reface microbiomul

Dietele moderne, bogate în alimente procesate, carne roșie, produse lactate și zahăr, au un impact de durată asupra microbiomului intestinal. Acest tip de dietă, săracă în fructe, legume și cereale integrale, reduce varietatea microbilor din sistemul digestiv și a metaboliților pe care aceștia îi produc. Drept urmare, riscul de afecțiuni legate de sistemul imunitar, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, este în creștere mai mult ca niciodată. Un nou studiu a descoperit acum modul în care această dietă poate influența microbiomul intestinal.

Un studiu realizat de Universitatea din Chicago a analizat rolul esențial pe care îl are dieta în menținerea sănătății microbiomului intestinal. Cercetarea, publicată în revista Nature, arată cum o dietă tipic occidentală împiedică refacerea microbiomului intestinal după un tratament cu antibiotice și îl face mai susceptibil la infecții.

Pentru a înțelege acest lucru, cercetătorii au hrănit șoareci cu o dietă de tip occidental și au constatat că aceștia nu au reușit să-și refacă un microbiom intestinal „sănătos” și divers după tratamentul cu antibiotice. Acești șoareci au fost, de asemenea, mai vulnerabili la infecții cauzate de agenți patogeni precum Salmonella. În schimb, șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă ce imită dieta mediteraneană, adică bogată în fibre vegetale din fructe, legume și cereale integrale, au reușit să își refacă rapid un microbiom intestinal sănătos și rezistent după administrarea de antibiotice.

Citește și: 66 de alimente pentru un microbiom intestinal intact. „Nu toată lumea are simptome”

„Am fost cu adevărat surprinși de cât de diferit este procesul de refacere la șoarecii cu dieta occidentală față de cei cu o dietă mai sănătoasă”, a declarat Megan Kennedy, studentă în cadrul Programului de Pregătire pentru Oameni de Știință în Medicină la UChicago și autoare principală a studiului.

Alimentele ultra-procesate și efectele asupra microbiomului

Deși antibioticele salvează vieți, ele provoacă daune majore microbiomului intestinal, eliminând atât bacteriile dăunătoare, cât și pe cele benefice.

„Microbiomul intestinal al mamiferelor este ca o pădure, iar atunci când este afectat, trebuie să urmeze o succesiune de evenimente într-o ordine specifică pentru a se reface la starea sa de sănătate anterioară”, a spus Eugene B. Chang, MD, autorul studiului. „Când urmezi o dietă occidentală, acest proces nu are loc, deoarece nu oferă nutrienții necesari microbilor potriviți la momentul potrivit pentru a se recupera. În schimb, ajungi cu câteva specii care monopolizează aceste resurse și nu creează condițiile necesare pentru alte organisme esențiale în procesul de refacere”, a adăugat autorul studiului.

Cum arată dieta care îți reface microbiomul, după tratamentul cu antibiotic

Cercetătorii au început cu șoareci hrăniți fie cu o dietă ce imită dieta occidentală, fie cu o dietă standard pentru rozătoare, bogată în fibre vegetale diverse și cu conținut scăzut de grăsimi. Ambele grupuri au fost apoi tratate cu antibiotice. Ulterior, unii șoareci au continuat cu aceeași dietă, în timp ce alții au fost trecuți pe cealaltă. S-a constatat că doar șoarecii care au urmat dieta standard sănătoasă, fie înainte, fie după administrarea antibioticelor, au reușit să-și refacă un microbiom intestinal echilibrat.

Studiul subliniază și mai mult cum consumul de fructe și legume este esențial pentru sănătatea intestinelor. El demonstrează cum dieta construiește baza crucială pentru un microbiom intestinal divers și rezistent. Studiul evidențiază, de asemenea, modul în care dieta poate fi utilizată ca tratament. Pe lângă promovarea sănătății generale, o posibilă aplicație clinică este utilizarea dietei pentru tratarea infecțiilor la pacienți care au urmat tratamente pentru cancer sau transplanturi de organe.

Acești pacienți sunt adesea tratați cu antibiotice puternice și medicamente imunosupresoare, care pot duce la infecții cu bacterii multirezistente. Administrarea de antibiotice suplimentare ar agrava situația.

„Poate că putem folosi dieta pentru a reface microbii comensali care au fost suprimați de aceste terapii. Putem reface microbiomul sănătos mult mai rapid și putem preveni apariția unor organisme și mai rezistente la antibiotice”, a spus Chang.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult