Cât costă o salată de roșii la nemți?

Gustul roșiei românești este cunoscut peste hotare. Și nu doar gustul este important ci și prețul accesibil pentru a te bucura zi de zi de salata de roșii vara
  • Publicat:
Cât costă o salată de roșii la nemți?
Cât costă o salată de roșii în Germania? foto Mădălina Drăgoi

Nu este vară de la Dumnezeu în care noi, românii, să nu ne bucurăm zi de zi chiar de minunata salată de roșii. Este atât de comun în România să faci salată de roșii încât unii nu își mai închipuie vara fără ea. În această situație m -am aflat și eu până când am petrecut prima vară în Berlin, unde nu e atât de simplu să faci salată de roșii.

Nu înțelegeam… partenerul meu german cumpăra 3 roșii, când eu îi scrisesem pe listă 2 kilograme. Ca la noi în România… Ce poate fi mai gustos, răcoritor, hrănitor, dar și convenabil ca preț decât roșiile? Roșiile românești de grădină sunt gustoase, cărnoase. Poți gusta soarele, ploaia… Și au prețuri decente.

Ei bine, roșiile nu au același gust în străinătate. Vorbesc despre roșiile cu prețuri decente per kilogram pe care le găsești evident la supermarket. Un kilogram de roșii poate costa în Berlin între 1 euro și 7 sau chiar 8 euro în plin sezon. Depinde de unde cumperi și, mai important, depinde de proveniența roșiilor, de modul în care au fost crescute.

Am renunțat la ideea de a mai face salată de roșii, dacă roșiile nu sunt gustoase

Între timp, eu am renunțat la a mai face salată de când sunt în Berlin, căci nu are același gust, oricât aș cosmetiza cu ceapă verde, busuioc, oregano. Însă partenerul meu a înțeles de ce e mâncare de bază în România vara, după ce a petrecut 2 săptămâni la malul mării Negre. Roșiile românești sunt atât de gustoase…

rosie, foto Madalina Dragoi

Cu roșii de la fermieri, salata este mult mai gustoasă. Iată prețul!

Ei bine, am reluat ideea unei salate ca în România, dar în Berlin. Am fost la o piața volantă unde vând fermieri locali. Am ales roșii cărnoase (6 euro kg) fiind curioasă dacă voi regăsi dulcele gust românesc al roșiilor. Ei bine, roșiile de la fermieri sunt mult, mult mai gustoase decât majoritatea celor pe care le găsești în supermarketuri (și care provin din sere din diverse țări). Salata s-a apropiat de gustul din România.

În miezul verii, pentru o salată de roșii (din 500 g roșii) pregătită acasă ar costa în medie 5 sau 6 lei în țara noastră. În Germania cu roșii de la fermieri (3 euro/500 g), ceapă verde (30 eurocenți), castravete (50 eurocenți), o linguriță de ulei de floarea soarelui – costul ajunge la 4 euro, aproximativ 20 e lei. Nu este chiar ca acasă, dar merită să cinstești vara cu o salată de roșii bune oriunde ai fi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân