Menținerea sănătății este esențială, iar alimentația joacă un rol crucial în acest proces. Organismul are nevoie de șapte grupe principale de nutrienți pentru a funcționa corect: carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale, fibre și apă. Există 13 vitamine esențiale, printre care se numără și vitamina C.
Vitamina C se găsește în diverse alimente, iar citricele, în special portocalele, sunt considerate de mulți ca fiind cea mai comună sursă. Deși o portocală conține 53,2mg de vitamina C, mai multe alte alimente au niveluri mult mai ridicate.
Vitamina C contribuie la multiple funcții ale organismului:
Deși portocalele sunt populare, ele conțin în jur de 69,7mg de vitamina C per fruct mediu, împreună cu aproximativ 13g de carbohidrați, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei. Din fericire, există opțiuni cu mai puțini carbohidrați și cu un conținut mai mare de vitamina C:
Alimente cu mai multă vitamina C decât o portocală:
Potrivit NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), adulții între 19 și 64 de ani au nevoie de 40mg de vitamina C pe zi. Ar trebui să poți obține întreaga cantitate necesară de vitamina C din dieta zilnică. Vitamina C nu poate fi stocată în corp, deci este necesară în fiecare zi.
Citește și: Vitamina C – beneficii, deficit, exces, DZR, surse
Atenție! Consumul a peste 1.000mg pe zi poate provoca:
Aceste simptome dispar de obicei după ce se reduce aportul de vitamina C.
Foto: shutterstock