8 alimente care conțin mai multă vitamina C decât portocalele. Sunt bune și pentru diabetici, având un indice glicemic mai mic

Vitamina C se găsește în diverse alimente, iar citricele, în special portocalele, sunt considerate de mulți ca fiind cea mai comună sursă.
  • Publicat:
8 alimente care conțin mai multă vitamina C decât portocalele. Sunt bune și pentru diabetici, având un indice glicemic mai mic
8 alimente care conțin mai multă vitamina C decât portocalele. Sunt bune și pentru diabetici, având un indice glicemic mai mic

Menținerea sănătății este esențială, iar alimentația joacă un rol crucial în acest proces. Organismul are nevoie de șapte grupe principale de nutrienți pentru a funcționa corect: carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale, fibre și apă. Există 13 vitamine esențiale, printre care se numără și vitamina C.

Vitamina C se găsește în diverse alimente, iar citricele, în special portocalele, sunt considerate de mulți ca fiind cea mai comună sursă. Deși o portocală conține 53,2mg de vitamina C, mai multe alte alimente au niveluri mult mai ridicate.

De ce este importantă vitamina C?

Vitamina C contribuie la multiple funcții ale organismului:

  • Protejează celulele și susține sănătatea acestora
  • Menține pielea, vasele de sânge, oasele și cartilajele sănătoase
  • Ajută la vindecarea rănilor
  • Este un antioxidant puternic, care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi
  • Susține sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor
  • Sporește absorbția fierului, esențial pentru prevenirea anemiei și pentru transportul oxigenului în organism

Surse de vitamina C mai bune decât portocalele

Deși portocalele sunt populare, ele conțin în jur de 69,7mg de vitamina C per fruct mediu, împreună cu aproximativ 13g de carbohidrați, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei. Din fericire, există opțiuni cu mai puțini carbohidrați și cu un conținut mai mare de vitamina C:

Alimente cu mai multă vitamina C decât o portocală:

  • Ardei roșu– 190mg per cană (aproape de 3 ori mai mult decât o portocală)
  • Kiwi– 137mg per porție (aproape dublu față de o portocală)
  • Căpșuni– 85mg per cană
  • Varză de Bruxelles– 75mg per porție
  • Kale (varză creață)– 80mg per porție
  • Coacăze negre– 200mg per 100g
  • Broccoli– 79mg per 100g
  • Frunze verzi de primăvară (spring greens)– 180mg per 100g

Doza zilnică recomandată și posibile efecte adverse

Potrivit NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), adulții între 19 și 64 de ani au nevoie de 40mg de vitamina C pe zi. Ar trebui să poți obține întreaga cantitate necesară de vitamina C din dieta zilnică. Vitamina C nu poate fi stocată în corp, deci este necesară în fiecare zi.

Citește și: Vitamina C – beneficii, deficit, exces, DZR, surse

Atenție! Consumul a peste 1.000mg pe zi poate provoca:

  • Durere de stomac
  • Diaree
  • Flatulență

Aceste simptome dispar de obicei după ce se reduce aportul de vitamina C.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult