Mananci sanatos? Nu uita si sa bei sanatos!

Stim cat de important este ce punem in farfurii. Dar la fel de important este si ce turnam in pahare sau cani. Nerabdatoare sa stii mai multe despre asta? Ai mai jos o mica lista a celor mai sanatoase bauturi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mananci sanatos? Nu uita si sa bei sanatos!
Mananci sanatos? Nu uita si sa bei sanatos!

Ceaiul
Dupa cum bine se stie, englezii sunt mari consumatori de ceai. Ca natiune, ei consuma in jur de 165 de milioane de cesti pe zi! Si bine fac! Asta pentru ca ceaiul cu lapte contine vitamina B6, riboflavina B2 si tiamina B1. Este o sursa bogata de magneziu (esential pentru dezvoltarea normala a oaselor) si potasiu (un element vital pentru mentinerea nivelului adecvat de lichide in organism). Este de asemenea o sursa importanta de fluoride. O ceasca de ceai contine de doua ori mai putina cofeina decat o ceasca de cafea.

Ceaiul verde
Este produs din acelasi tip de arbust ca si ceaiul negru (Camellia sinensis), diferenta este ca frunzele sunt lasate mai putin timp la fermentat. Ceaiul verde contine antioxidanti care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, substantele care produc imbatranirea prematura. Reduce colesterolul si aparitia artritei reumatoidale. Daca nu iti place gustul sau amarui, incearca sa il combini cu iasomie, portocala, lamaie sau menta.

Ceaiul alb
Nu, nu inseamna ceai cu lapte. Este vorba tot despre arbustul Camellia sinensis, diferenta fiind aceea ca frunzele se recolteaza inainte de a se deschide in totalitate, etapa in care sunt acoperite de un puf alb-argintiu. Este mai rar si mai scump decat ceaiul obisnuit, dar studiile recente au descoperit ca are un nivel al antioxidantilor (care lupta impotriva aparitiei cancerului) mai mare decat ceaiul verde sau negru.

Infuzia de menta
O bautura perfecta dupa masa, infuzia de menta este cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra digestiei, iar mentolul pe care il contine ofera o senzatie de prospetime. Poti consuma infuzia de menta vara, cu gheata, dar si fierbinte, in zile reci. Vestea buna este ca poti creste menta in gradina sau chiar si in ghivece, astfel ca iti poti prepara oricand o infuzie din menta proaspata.
 
Sucurile de fructe
Retine ca pe sucurile de fructe te poti baza numai o data pe zi, in rest cea mai buna optiune este aceea de a manca fructele proaspete. Iar cand vine vorba de sucurile din comert, trebuie sa fii foarte prudenta si sa citesti cu atentie eticheta. Daca pe eticheta scrie ca este obtinut din concentrat de fructe, inseamna ca fructele au fost stoarse cu ceva timp inainte ca sucul sa fi ajuns la tine. In afara de asta, sucul a fost fiert ca sa piarda din apa si prin urmare a pierdut si alti nutrienti, printre care si vitamina C. Daca bautura este numita “juice”, inseamna ca poate contine foarte putin suc de fructe, ajungand chiar pana la 1%! In acest caz adaosul de zahar este destul de mare.

Infuzia de ginseng
Ai nevoie de o bautura care sa te revigoreze? Nu alege cafeaua. Incearca infuzia de ginseng. In combinatie cu alte plante energizante, precum ghimbirul sau cuisoarele, ginsengul are un efect revigorant, ajutand organismul sa lupte impotriva stresului. Despre ginseng se mai crede ca este un tonic pentru sistemul imunitar si te ajuta astfel sa scapi de raceala.

Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”