Tartă tatin cu prune (tartă întoarsă cu prune) – un desert de sezon aromat și ușor de preparat

04.09.2021
Tartă tatin cu prune (tartă întoarsă cu prune) - un desert de sezon aromat și ușor de preparat
Sursa foto: Shutterstock

E toamnă, așa că ocazia e cum nu se poate mai potrivită să preparăm o tartă tatin cu prune, fructele emblematice ale sezonului!

Rețeta de tartă întoarsă cu prune este foarte simplă, se prepară rapid și este delicioasă. Acest desert poate fi servit atât cald, cu o cupă de înghețată de vanilie, cât și rece. Iar gustul dulce-acrișor va satisface papilele multor mofturoși!

Descoperă mai jos rețeta simplă de tartă tatin cu prune.

Rețetă de tartă tatin cu prune: ingrediente, preparare

Ingrediente:

  • 10-12 prune tăiate în jumătate, fără sâmburi
  • 400 grame zahăr tos (sau mai puțin, în funcție de preferințe – îl poți înlocui cu stevia, sirop de agave sau xilitol în compoziția aluatului)
  • 170 grame făină
  • 2 ouă întregi
  • 85 grame unt nesărat topit
  • 75 grame smântână 25% grăsime
  • coaja de la o lămâie bio
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau 1 plic cu zahăr vanilat
  • o jumătate de linguriță de praf de copt
  • un praf de sare
  • zahăr pudră (pentru decor)

Mod de preparare:

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Taie prunele în jumătăți și scoate-le sâmburii. Unge o tavă rotundă de tartă cu puțin ulei sau unt și aranjează în ea jumătățile de prune, cu fața în jos.

Pune o cratiță mică pe foc și adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, plus o ceașcă de apă (80 mililitri). Lasă pe foc până se dizolvă bine zahărul și se caramelizează (capătă o nuanță de chihlimbar). Toarnă zahărul caramelizat, uniform, peste prunele din tavă.

Într-un castron, amestecă untul topit cu restul de zahăr cu ajutorul unui mixer de mână sau cu un tel. Adaugă apoi ouăle, smântâna, coaja de lămâie și esența de vanilie sau zahărul vanilat și amestecă bine.

Într-un castron separat, cerne făina și adaugă praful de copt cu sarea. Toarnă acest amestec uscat peste cel cu unt și ouă și mixează până se omogenizează compoziția. Toarnă aluatul obținut peste prunele din tavă.

Introdu tava la cuptorul preîncălzit și lasă la copt 30-40 de minute la 180 de grade Celsius sau până când tarta trece testul cu scobitoarea.

După ce scoți tarta din cuptor, las-o să se răcească 15 minute în tavă, apoi răstoarn-o pe o farfurie întinsă. Servește tarta caldă, cu o cupă de înghețată, sau las-o să se răcească complet înainte de a o servi cu puțin zahăr pudră pe deasupra. Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut această rețetă de tartă întoarsă cu prune, cu siguranță vei adora și rețeta lui Jamie Oliver de tartă tatin cu mere prezentată mai jos.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador