Cea mai bună prăjitură cu prune – rețeta rapidă și ușor de făcut de începători

  • Publicat:
Cea mai bună prăjitură cu prune - rețeta rapidă și ușor de făcut de începători
Foto: Shutterstock

E vară, așa că ocazia e cum nu se poate mai potrivită să preparăm o prăjitură cu prune, fructele emblematice ale sezonului!

Rețeta de prăjitură cu prune se prepară rapid și este delicioasă. Acest desert poate fi servit atât cald, cu o cupă de înghețată de vanilie, cât și rece. Iar gustul dulce-acrișor va satisface papilele multor mofturoși!

Descoperă mai jos rețeta simplă de tartă tatin sau tartă întoarsă cu prune.

Rețetă de prăjitură cu prune: ingrediente

  • 10-12 prune tăiate în jumătate, fără sâmburi
  • 400 grame zahăr tos (sau mai puțin, în funcție de preferințe – îl poți înlocui cu stevia, sirop de agave sau xilitol în compoziția aluatului)
  • 170 grame făină
  • 2 ouă întregi
  • 85 grame unt nesărat topit
  • 75 grame smântână 25% grăsime
  • coaja de la o lămâie bio
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau 1 plic cu zahăr vanilat
  • o jumătate de linguriță de praf de copt
  • un praf de sare
  • zahăr pudră (pentru decor)

Tartă tatin cu prune: mod de preparare

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Taie prunele în jumătăți și scoate-le sâmburii. Unge o tavă rotundă de tartă cu puțin ulei sau unt și aranjează în ea jumătățile de prune, cu fața în jos.

Pune o cratiță mică pe foc și adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, plus o ceașcă de apă (80 mililitri). Lasă pe foc până se dizolvă bine zahărul și se caramelizează (capătă o nuanță de chihlimbar). Toarnă zahărul caramelizat, uniform, peste prunele din tavă.

Într-un castron, amestecă untul topit cu restul de zahăr cu ajutorul unui mixer de mână sau cu un tel. Adaugă apoi ouăle, smântâna, coaja de lămâie și esența de vanilie sau zahărul vanilat și amestecă bine.

Într-un castron separat, cerne făina și adaugă praful de copt cu sarea. Toarnă acest amestec uscat peste cel cu unt și ouă și mixează până se omogenizează compoziția. Toarnă aluatul obținut peste prunele din tavă.

Introdu tava la cuptorul preîncălzit și lasă la copt 30-40 de minute la 180 de grade Celsius sau până când tarta trece testul cu scobitoarea.

După ce scoți tarta din cuptor, las-o să se răcească 15 minute în tavă, apoi răstoarn-o pe o farfurie întinsă. Servește tarta caldă, cu o cupă de înghețată, sau las-o să se răcească complet înainte de a o servi cu puțin zahăr pudră pe deasupra. Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut această rețetă de prăjitură cu prune, cu siguranță vei adora și rețeta lui Jamie Oliver de tartă tatin cu mere prezentată mai jos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân