De ce nu e bine să congelezi ouăle crude întregi în coajă. 4 metode sigure de a congela ouă

  • Publicat:
De ce nu e bine să congelezi ouăle crude întregi în coajă. 4 metode sigure de a congela ouă
Foto: Shutterstock

Ai cumpărat mai multe ouă în ideea de a pregăti un desert, dar te-ai răzgândit și vrei să eviți risipa alimentară aruncându-le la gunoi când expiră termenul de valabilitate? Dacă te gândești să le pui la congelator, ar fi bine să renunți la această idee.

Pericolul ouălor crude întregi congelate 

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), ouăle crude întregi în coajă nu trebuie niciodată congelate. Asta, deoarece există riscul crăpării cojii din cauza solidificării lichidului din interior. Astfel, conținutul oului se poate strica sau există riscul contaminării bacteriene cu Salmonella a celorlalte alimente din congelator.

Mai mult, ouăle întregi crude decongelate își pierd textura – gălbenușurile devin gelatinoase din cauza cristalelor de gheață și sunt greu de încorporat în diverse rețete.

Nici ouăle fierte tari sau moi fără coajă nu ar trebui congelate, deoarece albușurile capătă textura unui cauciuc sau sunt foarte apoase când le decongelezi.

Cum pot fi congelate în siguranță ouăle

Pe de altă parte, următoarele tipuri de ouă pot fi congelate în siguranță și nu își pierd proprietățile sau textura: albușul crud, gălbenușul crud, ouăle crude amestecate sau gătite (tip omletă, quiche etc.).

Potrivit specialiștilor în siguranță alimentară de la foodsafety.gov, albușul, gălbenușul sau cele două amestecate, crude, pot fi păstrate la congelator până la 1 an. În schimb, ouăle gătite sau mâncărurile pe bază de ouă rezistă la congelator maximum 2-3 luni.

De asemenea, pentru menținerea texturii și proprietăților, se recomandă ca în cazul gălbenușurilor crude să se adauge puțină sare, iar la albușurile care urmează a fi folosite în deserturi – până la 1 linguriță de zahăr.

Aveți grijă să depozitați ouăle în recipiente care se închid etanș, pentru a preveni apariția cristalelor de gheață.

Cum se decongelează corect ouăle

Indiferent că vorbim despre albuș, gălbenuș, amestec crud sau ouă făcute omletă, acestea se dezgheață întotdeauna la frigider, peste noapte, nu la temperatura camerei.

O altă variantă poate fi scufundarea în apă rece a pungii în care se află conținutul.

Atenție – ouăle crude decongelate trebuie gătite în aceeași zi, la o temperatură de minimum 70 de grade Celsius pentru a preveni toxiinfecția alimentară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: