Cum să întârzii apariția mucegaiului pe fructele de pădure. Trucul simplu cu oțet și apă

  • Publicat:
Cum să întârzii apariția mucegaiului pe fructele de pădure. Trucul simplu cu oțet și apă
Foto: Shutterstock

Vara este sezonul fructelor delicioase și parfumate, cu antioxidanți din belșug. Zmeura, afinele, murele, căpșunile sunt campioane la capitolul beneficii. Dar cum facem să întârziem apariția mucegaiului pe aceste fructe delicate, astfel încât să nu ia calea coșului de gunoi?

Dacă ai cumpărat prea multă zmeură, cu siguranță te-ai confruntat cu surpriza neplăcută de a fi nevoită să arunci bunătate de fructe la numai 2 zile pentru că le-a năpădit mucegaiul, chiar dacă le-ai ținut la frigider. Pentru a întârzia acest fenomen, pune în aplicare un truc simplu, dar foarte eficient.

Pune fructele în apă cu oțet și întârzii apariția mucegaiului

Cu cât conțin mai multă apă, cu atât mucegăiesc mai repede. Însă fructele se pot strica mai rapid și în funcție de cât de coapte sunt sau de modul în care le depozitezi.

Zmeura, afinele, murele și căpșunile sunt cele mai sensibile fructe din acest punct de vedere, deoarece conțin foarte multă apă (peste 92%).

Pentru a întârzia apariția mucegaiului, urmează aceste sfaturi simple, ușor de ținut minte:

  • sortează fructele care sunt deteriorate sau prezintă semne de mucegai; aruncă-le pe cele afectate pentru a preveni răspândirea mucegaiului
  • clătește fructele de pădure sub jet de apă rece
  • umple un castron cu 1 parte de oțet alb (1 ceașcă) la 4 părți de apă (4 cești)
  • scufundă fructele în acest amestec de apă cu oțet și lasă-le aproximativ 1-2 minute (nu-ți face griji, nu vor avea gust de oțet)
  • scoate fructele din vas și așază-le pe prosoape de hârtie; uscarea fructelor va elimina excesul de umiditate și va întârzia apariția mucegaiului
  • pune fructele complet uscate (ai grijă să nu fie prea înghesuite, unele peste altele – zmeura în special este foarte fragilă) într-un castron încăpător tapetat cu prosoape de hârtie
  • pune castronul cu fructe la frigider – nu îl acoperi cu folie sau capac, o mai bună circulație a aerului întârzie apariția mucegaiului

Dacă ai o cantitate mare de fructe de pădure și nu vrei să ajungă la gunoi rapid, o altă variantă este să le congelezi. Ai grijă să le speli și să le usuci bine înainte de a le pune la congelator. Folosește pungi tip zip-lock sau recipiente închise ermetic.

Poți folosi ulterior fructele congelate pentru a prepara smoothie-uri sau creme delicioase pentru cheesecake.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc
Recomandări: