Secretul celor mai buni mucenici moldovenești. Rețetă, tradiții, semnificația celor 40 de mucenici

Rețetă de mucenici moldovenești însiropați și pufoși, cu miez de nucă și miere • Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfinților 40 de Mucenici, pe 9 martie • Semnificația celor 40 de mucenici
  • Publicat:
Secretul celor mai buni mucenici moldovenești. Rețetă, tradiții, semnificația celor 40 de mucenici

Pe data de 9 martie se celebrează Ziua Sfinților 40 de Mucenici, iar cu această ocazie se împart delicioșii colăcei dulci în forma cifrei 8, pregătiți de cu seară și binecuvântați la biserică. Acest obicei popular este închinat pomenirii morților și belșugului viitoarelor recolte.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, cei 40 de mucenici au fost soldați creștini din Sevastia, aflați sub conducerea lui Agricola, un aspru prigonitor al creștinilor. Aflând că are în subordinea sa 40 de ostași creștini, acesta le-a ordonat să își lase credința. Neputând să îi convingă să renunțe la credința în Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de tineri ostași să fie obligați să intre, dezbrăcați, în lacul Sevastia, care era în acea perioadă a anului aproape înghețat. După ce au fost scoși din apă, martirilor li s-au sfărâmat gleznele, apoi au fost arși pe rug. Aceștia au fost martirizați în Capadochia în timpul împăratului Licinius.

Cei 40 de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat astfel o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii.

Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfinților 40 de Mucenici

Ziua Mucenicilor este și ultima dintre Zilele Babelor, lăsând loc Săptămânii Moșilor, potrivit credinței populare. De aceea, în această zi au loc mai multe ritualuri, cum ar fi jocul copiilor peste foc pentru a fi feriți de boli sau stropirea animalelor cu apă sfințită. În această zi, cei care nu au fost botezați cu nume de sfinți își pot serba ziua onomastică.

În Ziua Sfinților 40 de Mucenici se împart tradiționalii colaci dulci în forma cifrei 8, dar pot fi date de pomană și alte alimente, cum ar fi fasole, nuci, struguri și alune. Iar tinerilor căsătoriți li se oferă 40 de nuci frumoase, în coajă, pentru a avea parte de o relație trainică și frumoasă.

Se spune că tot ce este semănat în această zi va rodi de 40 de ori mai mult. De altfel, de Ziua Sfinților 40 de Mucenici se pornește simbolic plugul, pentru a marca venirea primăverii și sezonul muncilor câmpului.

Pentru a avea parte de sănătate, prosperitate și fericire, în această zi sfântă nu se dau bani cu împrumut, nu se spală haine și nici nu se face curățenie. Cine nu respectă sărbătoarea se spune că va fi bolnav pentru 40 de zile, iar cel care se ceartă în această zi va avea parte de necazuri tot anul ce vine.

Mai mult, în această zi se poate prezice vremea. Se spune că dacă plouă pe 9 martie, la fel va fi și-n ziua de Paște. Dacă tună, e semn bun – vara va fi prielnică tuturor culturilor. Iar dacă pământul îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Mai jos îți oferim o rețetă prin care să redescoperi gustul mucenicilor din copilărie, însiropați, cu multă nucă și miere.

Rețetă de mucenici moldovenești însiropați, cu nucă și miere

Secretul pentru mucenici moldovenești absolut delicioși este o drojdie de calitate, multe arome și dragoste cât cuprinde. Iată mai jos ingredientele și modul de preparare pentru mucenici bine însiropați și pufoși, care pur și simplu se topesc în gură.

Ingrediente pentru aluat:

  • 50 grame drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 900 grame făină
  • 600 ml apă călduță
  • 200 ml ulei
  • 200 g zahăr pudră
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de la jumătate de lămâie și jumătate de portocală

Ingrediente pentru sirop:

  • 1,5 litri apă
  • 600 grame zahăr
  • esență de rom

Ingrediente pentru uns:

  • 100 ml miere
  • 100 grame nucă măcinată

Mod de preparare:

Drojdia proaspătă Secretul Bunicii se dizolvă într-un bol în apă călduță, alături de o linguriță de zahăr și câteva linguri de făină. Se amestecă un minut și se lasă la crescut.

După 5-10 minute, peste amestec se adaugă treptat restul de zahăr, uleiul și 450 grame de făină, sarea, vanilia și coaja de lămâie și portocală.

Aluatul se mixează până când toate ingredientele sunt încorporate perfect, apoi se începe frământarea adăugând treptat restul de faină. Frământarea se poate face manual sau cu un robot de bucătărie până când se obține un aluat omogen.

Se așază într-un bol, se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit, aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

Aluatul dospit se răstoarnă pe blatul de lucru și se împarte în 40 de părți egale. Fiecare parte se modelează în formă de baghetă de circa 20-25 cm lungime, care ulterior se răsucește și se modelează în forma cifrei 8.

Se așază mucenicii în tavă și se coc în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 10 minute, apoi încă 5-10 minute la temperatura de 160° C.

Pe timpul coacerii putem pregăti siropul. Într-o oală la foc mic se pun apa si zahărul, amestecând continuu pana la omogenizare, obținându-se un sirop în care la final se adaugă esența de rom.

Mucenicii scoși din cuptor se lasă 2-3 minute la odihnit, apoi cu ajutorul unei palete se introduc pe rând în sirop, câte 10 secunde, și se așază într-o tavă.

La final mucenicii se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân