Sănătate-n farfurie! Secretul celui mai bun borș de lobodă cu cartofi noi și leuștean proaspăt

27.03.2022
Sănătate-n farfurie! Secretul celui mai bun borș de lobodă cu cartofi noi și leuștean proaspăt
Sursa foto: Shutterstock

O rețetă de borș de lobodă numai bun de potolit foamea şi de astâmpărat setea, fără sute de calorii la pachet! 

Dacă şi voi treceţi printr-o criză de „nu mai ştiu ce să fac de mâncare”, încercați această rețetă simplă, pe care o poate face oricine, chiar şi începătorii care habar n-au cum se taie o ceapă fără să plângi. Ca să iasă borșul ca la carte, folosiți legume proaspete din abundență. Doar așa veți obține un preparat plin de gust.

Rețeta e simplă pentru că aşa am făcut-o eu să fie. O să vedeți mai jos de ce spun asta. Să trecem la treabă!

Rețetă de borș de lobodă: ingrediente, preparare

Ingrediente:

  • 5 legături de lobodă roşie
  • O jumătate de rădăcină de ţelină
  • O ceapă roşie
  • Un ardei gras roşu
  • 2 cartofi noi măricei
  • 2 morcovi
  • 200 ml de borş
  • O legătură de leuştean
  • Sare, după gust

Preparare:

Acum să vă spun secretul simplităţii de care pomeneam mai sus: în loc să toc la milimetru ţelina, ceapa, ardeiul şi morcovii, le-am aruncat pe toate, curăţate de coajă (mai puţin ardeiul, logic), într-o oală de 3 litri cu apă rece.

Voi puteţi, desigur, să le tăiaţi cubuleţe şi să vă bucuraţi de ele în farfurie, dar eu am preferat varianta asta pentru că aveam chef de un borş cât mai limpede cu putinţă, fără prea multe chestii solide prin el.

Să revenim! Am lăsat să fiarbă ţelina, morcovul, ceapa şi ardeiul gras cam o oră, timp în care am mai adăugat un ibric de apă fierbinte.

Între timp, am curăţat cartofii şi i-am tăiat cubuleţe, pe care i-am lăsat într-un castron cu apă ca să nu se oxideze până le vine rândul să bolborosească în oală.

După aceea, am luat la mână loboda. Din nou, vă spun cum am făcut eu, nu cum se face de regulă sau cum ar trebui. Am rupt doar frunzele de lobodă, tulpinile le-am aruncat de data asta, pentru că nu aveam poftă să le văd prin oală. Am spălat bine frunzele sub jet de apă rece, după care le-am tocat aşa cum mi-a venit la mână.

După ce a trecut ora de fiert legumele, le-am scos pe toate şi… duse au fost.

În locul lor am pus cartofii şi loboda, pe care le-am fiert cam o jumătate de oră (am testat înainte să fie cartofii fierţi), împreună cu borşul fiert în prealabil şi încă fierbinte.

Spre final, am tocat frunzele de leuştean şi le-am aruncat în oală. Am potrivit de sare, am mai lăsat pe foc vreo 3 minute şi gata.

Nu mi-a mai rămas de făcut decât să acopăr oala cu un capac şi să las aromele să se împrietenească vreo jumătate de oră. După aceea, la masă!

Borşul acesta de lobodă poate fi mâncat şi cald, şi rece, dar neapărat cu ceapă verde. S-aveţi poftă!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)