Gogoși poloneze (paczki) – cum faci aluatul ca să obții gogoși pufoase care se topesc în gură

12.09.2021
Gogoși poloneze (paczki) – cum faci aluatul ca să obții gogoși pufoase care se topesc în gură
Sursa foto: Shutterstock

Ce poți să faci într-o zi de weekend pentru a satisface pofta de dulce? Sigur, poți mânca un fruct, dar știm prea bine că nu e de ajuns… În schimb, poți încerca această rețetă de gogoși poloneze sau paczki, pufoase, fragede și umplute cu gem delicios de zmeură sau, de ce nu, cu cremă de ciocolată. Nu exagerați cu ele, pentru că au destul de multe calorii!

Secretul acestor gogoși poloneze este aluatul, care trebuie să stea câteva ore la dospit pentru a obține frăgezime și „pufoșenie”. Plus laptele călduț din compoziție.

Le poți servi simple, decorate cu puțin zahăr pudră, umplute cu diverse gemuri sau creme ori glazurate.

Vezi mai jos rețeta ușoară de gogoși poloneze cu care nu ai cum să dai greș!

Rețetă de gogoși poloneze: ingrediente, preparare

Ingrediente pentru 16 gogoși:

  • 250 grame făină
  • 120 ml lapte călduț
  • 30 ml unt topit nesărat
  • 30 grame zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 5 grame drojdie
  • 2 ouă
  • Un praf de sare
  • Ulei pentru prăjit
  • Gem de fructe sau cremă de ciocolată pentru umplut gogoșile
  • Zahăr pudră (opțional, pentru ornat gogoșile)

Mod de preparare:

Amestecă într-un castron următoarele ingrediente: ouăle, untul, laptele, zahărul, pliculețele de zahăr vanilat, drojdia și un praf de sare.

Pune făina în vasul unui mixer și toarnă compoziția cu ou și lapte. Frământă bine cu mâinile sau cu ajutorul dispozitivului de mixat.

Aluatul e gata când e moale și nu se lipește de pereții vasului sau de degete.

Pudrează masa de lucru cu puțină făină și frământă ușor aluatul, apoi pune-l într-un castron în care ai dat câteva pufuri de ulei.

Toarnă câteva picături de ulei și peste aluat ca să nu se usuce, apoi acoperă vasul cu folie de plastic sau un prosop curat și lasă-l la cald câteva ore, timp în care aluatul își va dubla volumul.

Întinde aluatul cu un sucitor cât să aibă puțin peste 0,5 centimetri grosime. Taie forma de gogoși cu gura unui pahar rotund, mai mic sau mai mare, în funcție de cum vrei să fie gogoșile.

Sursa foto: Shutterstock

Pune aluatul în formă de gogoși pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le încă 30 de minute la dospit, eventual deasupra cuptorului pornit, ca să-și dubleze volumul.

Umple o tigaie cu ulei de floarea-soarelui, cât să acopere gogoșile (minimum 500 ml de ulei).

Lasă uleiul să se încingă bine, apoi pune gogoșile la prăjit, câte 5-6 pe tură.

Acestea nu se lasă mult timp în ulei, pentru că se prăjesc repede. Trebuie să capete o culoare aurie pe ambele părți.

Scoate gogoșile prăjite pe un platou pe care ai pus câteva prosoape de hârtie, care absorb excesul de grăsime.

Lasă-le să se răcească, apoi umple-le cu dulceață sau cremă de ciocolată, cu ajutorul unui poș cu dui. La final, tăvălește gogoșile prin zahăr pudră.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex