Prăjitură Amandină cu cremă de portocale

Se separă ouăle, albuşurile se bat spumă cu zahărul, gălbenuşurile se amestecă cu ulei şi apă, apoi se adaugă zahărul ars călduţ. Se toarnă totul peste albuşul bătut, se pune făina în ploaie şi se amestecă până la omogenizare.
17.10.2014
Prăjitură Amandină cu cremă de portocale

Ingrediente

Pentru blat: 10 ouă, 300 gr făină, 30 ml ulei, 50 ml apă, 20 ml zahăr ars, o linguriţă de pudră de migdale
Pentru crema de portocale: 2 portocale, o lămâie, 300 gr smântână, 20 gr amidon, 50 gr unt, 300 gr zahăr, 4 gălbenuşuri, câteva linguri cu apă
Pentru glazură: 400 gr ciocolată, 2 linguri de ulei

Pentru sirop: 200 ml apă, 80 gr zahăr, lămâie rasă, esenţă de rom, coajă de portocală confiată

Mod de preparare

Blatul: se separă ouăle, albuşurile se bat spumă cu zahărul, gălbenuşurile se amestecă cu ulei şi apă, apoi se adaugă zahărul ars călduţ. Se toarnă totul peste albuşul bătut, se pune făina în ploaie şi se amestecă până la omogenizare. Se pune compoziţia într-o tavă la cuptor, 15-20 de minute, la temperatură medie.

Crema de portocale: se pun într-o crăticioară gălbenuşurile, zahărul, untul, coaja rasă şi zeama de portocale şi lămâie şi se amestecă. Se dizolvă amidonul cu câteva linguri de apă rece şi împreună cu smântâna bine încălzită, se introduc în compoziţie. Se îngroaşă crema la bain marie (se pune vasul cu compoziţia în alt vas mai mare cu apă clocotită).

Siropul: apa şi zahărul se pun într-o cratiţă pe foc şi când amestecul se leagă se adaugă lămâie rasă, puţină zeamă de lămâie şi esenţă de rom, plus bucăţile de coajă de portocale confiate şi se lasă până la răcirea completă înainte de folosire.

Glazura: ciocolata se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se pune într-o crăticioară pe alt vas cu apă clocotită şi când ciocolata s-a topit se adaugă uleiul.

Asamblarea: blatul se lasă să se răcească, după care se taie 3 foi de mărimi egale, care se însiropează. Între ele se întinde crema de portocale. Lăsăm prăjitura la rece aproximativ o oră (pentru a se întări crema), apoi scoatem de la frigider şi tăiem bucăţi egale, care se trec fiecare prin glazura călduţă, acoperindu-se cu ciocolată până la jumătate. Se lasă la rece şi se servesc cu o cireaşă sau vişină trecută prin sirop şi frişcă sau cremă de ciocolată şi fulgi de migdale.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Plăcintă cu dovleac
Plăcintă cu dovleac
Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos