Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Ingrediente: 500 grame brânză grasă de vaci, 100 grame zahăr, 2 ouă, 1 linguriţă rasă de bicarbonat, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie
23.09.2014
Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Ingrediente: 500 grame brânză grasă de vaci, 100 grame zahăr, 2 ouă, 1 linguriţă rasă de bicarbonat, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie, 1 vârf de cuţit de sare, 200 gr făină (plus 1-2 linguri), 300 grame smântână, 200 grame dulceaţă, 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat), 500-700 ml ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: cerneţi bine făina. Amestecaţi brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.

Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coajă de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.

Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă de pe mână. Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.

Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină. Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.

Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă. Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.

În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.

În mod normal, papanaşii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanaşilor şi de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanaşii să nu se prăjească doar la suprafaţă şi să nu rămână cruzi în mijloc.

Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veţi scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.

Papanaşii se servesc cu smântână şi cu dulceaţă, dar şi cu zahăr pudră.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Lapte de pasăre
Lapte de pasăre
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări: