Cum se fac turtele de Crăciun sau scutecele lui Iisus, desertul tradițional care se dă de pomană la vecini, neamuri sau nevoiași în ziua de Ajun

  • Publicat:
Cum se fac turtele de Crăciun sau scutecele lui Iisus, desertul tradițional care se dă de pomană la vecini, neamuri sau nevoiași în ziua de Ajun
Foto: Shutterstock

Turtele de Crăciun, numite și scutecele lui Iisus sau pelincuțele Domnului, sunt un desert preparat în mod tradițional în satele din Moldova. Secretul acestor turte este ca aluatul să fie foarte bine frământat, astfel încât acesta să fie foarte elastic și să se întindă bine, iar turtele să iasă subțiri ca foaia de hârtie. 

După ce se usucă, turtele de Crăciun sunt „îmbăiate” într-un sirop dulce delicios cu esențe de rom și vanilie, coajă rasă de lămâie și portocale, apoi se presară cu un amestec de zahăr și nucă măcinată și așază în straturi, ca un tort. Acest desert de post se dă de pomană în Ajunul Crăciunului celor nevoiași, vecinilor sau rudelor, întru pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Însă turtele de Crăciun pot fi mâncate și de pofticioșii nostalgici după vremurile petrecute la bunici în vacanțele de iarnă.

Află mai jos care este rețeta delicioaselor turte de Crăciun.

Ingrediente pentru aluatul de turte de Crăciun

  • 500 grame făină tip 650
  • 150 ml apă călduță
  • 1 vârf de linguriță cu sare

Ingrediente pentru siropul aromat

  • 500 ml apă
  • 50 grame zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom
  • coajă răzuită de la o portocală bio
  • coaja răzuită de la o lămâie bio

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 grame nucă măcinată
  • 100 grame zahăr

Cum se prepară aluatul de turte

Se cerne făina într-un bol și se amestecă bine cu sarea. Apoi se toarnă, treptat, apa călduță și se frământă bine de tot până rezultă un aluat care nu se lipește de mâini și este ușor de modelat.

Se lasă aluatul o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop curat, apoi se porționează în 10 bucăți (sau mai multe, dacă vrei turte mai mici) care se întind cu sucitorul pe masa pudrată cu făină, în foi foarte subțiri, rotunde.

Cât timp se coc turtele de Crăciun

Foile pentru turtele de Crăciun se coc la foc mare pe plită sau într-o tigaie întinsă neunsă cu ulei, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă pentru a se rumeni uniform.

După coacere, turtele se lasă să se usuce bine 5-6 ore, întinse separat pe hârtii de copt sau prosoape curat de bumbac.

Cum pregătești siropul aromat

Se pune apa la fiert cu zahărul într-o crăticioară. Se adaugă apoi coaja răzuită de la o lămâie și de la o portocală.

Se amestecă până se topește tot zahărul. Înainte de stingerea focului se adaugă esențele de vanilie și de rom și se amestecă bine.

Se acoperă vasul cu un capac pentru a se întrepătrunde toate aromele.

Asamblarea turtelor de Crăciun

Turtele coapte se țin în sirop, fiecare, timp de 1-2 minute, apoi se dau prin amestecul de nucă măcinată cu zahăr. Se asamblează turtele sub forma unui tort, în straturi, pe un platou întins. Dacă mai rămâne sirop, acesta se toarnă peste tortul format din turte.

Se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece peste noapte. În acest timp, turtele se vor înmuia și vor împrumuta toate aromele. Se poate decora tortul de turte cu jumătăți de miez de nucă, fulgi de nucă de cocos și coajă răzuită de portocală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”