Cum să faci cel mai bun pesto de leurdă. Rețeta din 4 ingrediente, gata în 5 minute!

  • Publicat:
Cum să faci cel mai bun pesto de leurdă. Rețeta din 4 ingrediente, gata în 5 minute!
Cum să faci cel mai bun pesto de leurdă. Rețeta din 4 ingrediente, gata în 5 minute! Foto: profimediaiamges.ro

Ai leurdă, dar n-ai idee ce să faci cu ea? Te rezolvăm îndată! Fie cu o salată, fie – și mai bine – cu un sos pesto de leurdă absolut delicios. Acesta se potrivește de minune în paste, dar și simplu, întins pe o felie de pâine făcută ca la carte, fără bazaconii. Ori ca umplutură pentru ouă, în loc de indigesta maioneză. Ori ca sos pentru pește, pui sau pulpă de miel la cuptor! O altă idee – supa cremă de leurdă, o poezie de primăvară-n farfurie!

Leurda, numită și usturoi sălbatic sau usturoiul ursului, este o minunăție de plantă primăvăratică al cărei gust te va cuceri. Nici prea usturoiat, nici prea fad – fix așa cum trebuie. Vezi mai jos rețeta simplă ca bună-ziua de sos pesto de leurdă.

Sos de leurdă din 4 ingrediente

Îți ia doar 5 minute să prepari sosul pesto de leurdă.

Ingrediente:

  • 200 grame frunze de leurdă (o legătură de leurdă – fără codițe – are cam 25 de grame, deci ai nevoie de aproximativ 8 legături)
  • 2 linguri semințe de pin SAU fulgi de migdale, semințe de floarea-soarelui sau nuci (variante mai ieftine)
  • 50 grame parmezan ras
  • 150-200 ml ulei de măsline (cât să acopere sosul – e important ca uleiul să acopere în întregime compoziția, ca să nu se oxideze și să-și schimbe culoarea)
  • sare, piper, suc de lămâie (sunt ingrediente opționale, te poți lipsi de ele dacă vrei să simți gustul natural de pesto de leurdă)
Foto: profimediaimages.ro

Preparare:

  1. Spală bine leurda în apă rece și tamponează cu prosoape de hârtie ca să elimini excesul de lichid.
  2. Trage la tigaie, la foc mare, timp de 1 minut, semințele de pin.
  3. Pune frunzele de leurdă tocate grosier într-un blender. Adaugă parmezanul și semințele de pin răcorite. Mixează câteva secunde.
  4. Toarnă peste compoziția obținută ulei de măsline, până obții consistența dorită.
  5. Adaugă sare, piper, puțin suc de lămâie – opțional. Amestecă până se omogenizează.
  6. Sosul pesto de leurdă se toarnă într-un borcan sterilizat (sau mai multe borcane mici), se pune capacul și se depozitează la frigider, unde rezistă până la 2 săptămâni.
  7. Dacă vrei să faci cantități mai mari de sos pesto (pe care să-l savurezi și în extra-sezon), dublează sau triplează cantitățile de ingrediente. Depozitează sosul în recipiente închise ermetic, la congelator, unde rezistă aproximativ 3 luni.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân