CSÎD a încercat – curry de jackfruit cu ananas și cocos – rețetă delicioasă

Unii nu vor să audă de jackfruit căci le este frică de miros. Poate pentru se face confuzie între jackfruit și durian. L-am încercat într-o rețetă.
04.12.2020 | Mădălina Drăgoi
CSÎD a încercat – curry de jackfruit cu ananas și cocos – rețetă delicioasă
CSÎD a încercat - o rețetă de curry cu jackfruit, ananas, cocos. Foto: Shutterstock

Chiar dacă în pandemie drumurile noastre s-au redus, asta nu înseamnă că și gusturile trebuie să rămână mereu aceleași în farfurii. Din contră, unele persoane folosesc timpul petrecut în casă pentru a prepara rețete total noi, exotice. Una dintre ele este acest curry de jackfruit cu ananas și cocos.

Un platou cu mâncare trebuie să însemne o călătorie în lumea aromelor. Pentru că în 2020 e ușor să găsești ingrediente de pe alte continente, să prepari acasă un curry nu este nimic sofisticat. Trebuie să ai la îndemână câteva condimente nelipsite precum curry (un mix de condimente folosit de asiatici), ghimbir, ceapă, usturoi, coriandru, ardei iute. Toate aceste ingrediente le-am găsit în magazine naturiste sau chiar în hipermarketuri. De data asta, am găsit într-un magazin cu produse naturiste jackfruit conservat din India. Îl savurasem și eu în vizita mea în Mumbai, dar recunosc că niciodată nu l-a întâlnit într-o farfurie cu mâncare. Nu m-aș fi gândit să-l cumpăr (nu arăta foarte apetisant), dacă nu citeam instrucțiunile de utilizare: are un gust neutru și se poate marina. dar și câteva rețete vegetariene în care se pretează. Am ales să-l încerc într-un curry.

Ce ingrediente sunt necesare pentru curry de jackfruit, ananas și cocos?

Așa cum spune și numele preparatului avem nevoie de jackfruit (eu am folosit conservat), ceapă, usturoi, ceapă verde, ananas, ghimibir, turmeric, curry, ardei iute, ulei de cocos, ananas, sare, morcov, coriandru, ardei gras și orez basmati.

Curry de jackfruit ananas și cocos – rețetă

Ingrediente:

  • 200 g de jackfruit
  • 200 g ananas proaspăt sau din compot fără zahăr
  • 2 cepe
  • ghimbir proaspăt (circa 2 cm)
  • 1 ardei iute
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ligurință de curry
  • 1 linguriță de turmeric sau 2 cm de turmeric proaspăt
  • 3 linguri de ulei de cocos
  • 400 ml lapte de cocos
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de sare
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 2 fire de ceapă verde
  • jumătate de legătură de coriandru
  • 150 g orez basmati

Mod de preparare:

Atunci când faceți un curry și sunteți începător, recomandarea este să aveți la îndemână toate ingredientele, condimentele pregătite și măsurate. Condimentele nu se pun în ulei încins ci după ce adaugați lapte de cocos. Ceapa, ghimbirul, ardeiul iute, morcovul, usturoiul mărunțite se călesc pentru 5 minute în ulei de cocos. Se adaugă apoi laptele de cocos, jackfruit, ananas, zahărul, sarea, mixul de curry, turmericul. Se fierb la foc mic. Apoi se adaugă și bucățile de ardei gras. Se mai lasă pe foc circa 10, 15 minute. Când este gata se asezonează cu coriandru și ceapă verde. Se consumă cald sau rece, alături de o porție de orez basmati. Poftă bună!

P.s. În acest curry, jackfruitul (gust neutru la început) a preluat din aromele ingredietelor, iar prin textura sa seamănă cu carnea de porc.