Cozonac Baigli cu nucă sau mac – rețetă ungurească

28.04.2021 | Paula Rotaru
Cozonac Baigli cu nucă sau mac – rețetă ungurească
Sursa foto: Shutterstock

Rețetă ungurească de cozonac Baigli cu nucă sau mac – ușor de preparat, delicios, cu multă umplutură! Un desert perfect pentru mesele festive de Paște sau de Crăciun. 

Cozonacul sau mai degrabă rulada Baigli (Bejgli) este un desert tipic unguresc cu aluat subțire și multă umplutură de nucă sau mac. Este foarte aromat și poate fi decorat cu zahăr pudră sau cu ciocolată topită albă ori neagră și fructe confiate.

Vezi mai jos ingredientele și modul de preparare pentru fabulosul cozonac Baigli cu nucă sau mac.

Cozonac Baigli cu nucă sau mac - rețetă ungurească
Sursa foto: Shutterstock

Rețetă de cozonac Baigli cu nucă sau mac: ingrediente, preparare

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 de grame de făină
  • 150 de mililitri de lapte călduț
  • 200 de grame unt moale
  • 10 grame de drojdie uscată
  • 70 de grame de zahăr
  • 3 ouă (2 gălbenușuri pentru compoziția aluatului, 2 albușuri și un ou întreg pentru a unge cozonacii și a sigila capetele)
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau o linguriță de extract de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • o jumătate de linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutura de nucă:

  • 100 de mililitri de lapte călduț
  • 250 de grame de nucă măcinată
  • 70 de grame de zahăr
  • 70 de grame de stafide
  • 15 grame de zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguri de cacao (opțional)

Se amestecă toate ingredientele și se omogenizează bine compoziția.

Ingrediente pentru umplutura de mac:

  • 100 de mililitri de lapte călduț
  • 250 de grame de mac
  • 70 de grame de zahăr
  • 70 de grame de stafide
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau o linguriță de extract de vanilie
  • coaja de la o lămâie

Se fierbe macul în lapte, apoi se amestecă toate ingredientele și se omogenizează bine compoziția.

Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu 2 linguri de lapte cald și cu o lingură de zahăr ca să se activeze.

Făina cernută se amestecă bine cu untul moale, apoi se adaugă drojdia activată, gălbenușurile, zahărul, restul de lapte, sarea și coaja de lămâie.

Se frământă aluatul timp de 5 minute, apoi se învelește în folie de plastic și se lasă la frigider o jumătate de oră.

Se scoate aluatul de la frigider și se împarte în două bucăți. Cu un sucitor, întinde bine foile de aluat.

Pe o foaie de aluat pune pe întreaga suprafață umplutura de nucă, iar pe cealaltă – umplutura cu mac.

Rulează cu atenție foile de aluat umplute și sigilează-le capetele cu un albuș de ou bătut. Pune ruladele pe o tavă întinsă de cuptor acoperită cu hârtie de copt.

Sursa foto: Shutterstock

Unge ruladele cu un ou bătut cu puțină sare, apoi dă-le la frigider pentru 15 minute, cât să se usuce oul. S

Scoate ruladele și unge-le din nou, de data asta cu cele două albușuri de ou rămase. Lasă-le la frigider încă 15 minute. Acest truc ajută la evitarea crăpării cojii.

Scoate ruladele din frigider și înțeapă-le din loc în loc cu o scobitoare.

Introdu ruladele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lasă-le la copt 40-50 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea (dacă scobitoarea nu prezintă semne de aluat, înseamnă că ruladele sunt coapte).

Cozonacul Baigli se lasă la răcit înainte de a fi tăiat felii, altfel se va sfărâma. Decorează cu zahăr pudră sau cu glazură de ciocolată și portocale confiate ori stafide. Poftă bună!