Varză murată la butoi

Ingrediente: Pentru un butoi de 60 litri aveti nevoie de: aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg), 30 litri apa, 30 linguri sare mare, 1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini, 1/4 sfecla rosie, 2-3 ardei iuti
24.10.2013
Varză murată la butoi

Ingrediente:

Pentru un butoi de 60 litri aveti nevoie de: aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg), 30 litri apa, 30 linguri sare mare, 1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini, 1/4 sfecla rosie, 2-3 ardei iuti, 10-15 foi de dafin, 20 frunze de visin, 1 plic conservant,
2 linguri cimbru uscat, o legatura de frunze de telina, 25-30 boabe de piper.

Mod de preparare:

Este bine sa alegeti verze mai albe, turtite si nu prea grele. Indesati bine verzele in butoi, apoi preparati saramura.


Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba). Pentru fiecare litru de apa puneti o lingura plina bine de sare. Adaugati si celelate condimente si incalziti pe rand mai multe oale pana ce butoiul este aproape plin, sa mai ramana cam 7-8 centimetri pana sus.

,
Nu vor intra toate verzele de la inceput, mai raman 3-4, dar le veti indesa in butoi a doua si a treia zi si astfel butoiul se va umple pana sus. Asezati peste verze o bucata de marmura, un platou de sticla sau un fund de plastic, o tava, ca sa le tina apasate, apoi puneti capacul.


In fiecare zi vanturati varza o data sau de doua ori si tineti butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolvati in putina zeama din butoi plicul de conservant si turnati-l peste varza. Astfel nu va prinde floare.


Dati butoiul la rece si din cand in cand mai vanturati varza. Introduceti in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si suflati in el cateva minute. Moarea se va mentine limpede tot timpul.


Cand scoateti cate o varza din butoi aveti grija ca celelalte sa fie bine acoperite. Cand folositi varza, o taiati de la cotor si incepeti sa o desfaceti tot de la cotor.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea
Recomandări: