Slăbeşte uşor cu o nouă dietă: dieta cu carbohidraţi sănătoşi!

În căutarea celei mai bune diete care să nu aibă consecinţe neplăcute asupra organismului, ar trebuie să ţinem cont şi de un studiu apărut în publicaţia ştiinţifică „Journal of the American Medical Association”. Cercetătorii americani au conchis: o dietă eficientă este una bogată în carbohidraţi sănătoşi.
  • Publicat:
Slăbeşte uşor cu o nouă dietă: dieta cu carbohidraţi sănătoşi!

În căutarea celei mai bune diete care să nu aibă consecinţe neplăcute asupra organismului,  ar trebuie să ţinem cont şi de un studiu apărut în publicaţia ştiinţifică „Journal of the American Medical Association”.  Cercetătorii americani au conchis: o dietă eficientă este una bogată în carbohidraţi sănătoşi.

Mult mai sigură decât o dietă bazată pe carbohidraţi puţini sau grăsimi reduse , dieta propusă de oamenii de ştiinţă de la “New Balance Foundation Obesity Prevention Center” din cadrul Spitalului Pediatric din Boston, poate include: migdale, orez brun, fasole şi grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline.

Similară celei mediteraneene, dieta atestată de americani este concepută în jurul unui indice glicemic scăzut, cu alimente precum peştele, legumele, fructele, nucile şi cerealele integrale.

Participanţii la studiu, cu vârsta între 18 şi 40 de ani, au pierdut iniţial 10%-15% din greutatea totală a corpului după ce au respectat timp de trei luni dieta care conţinea 45% carbohidraţi, 30% grăsimi şi 25% proteine.

Pentru comparaţie, mai târziu aceştia au fost supuşi şi unei diete low-fat, o dietă cu un nivel redus de glucide şi o dietă bazată pe un indice glicemic redus (40% din calorii din carbohidraţi, 40% din grăsimi şi 20% din proteine).

„Dieta low-fat a avut cel mai nesănătos efect asupra consumului de energie al corpului”, a declarat doctor Ludwig, cel care a condus studiul. Cei care au urmat această dietă s-au confruntat ulterior cu un nivel mai scăzut al colesterolului „bun” şi un un nivel al trigliceridelor mai ridicat.

Ca o completare, rezultatele dietei cu o cantitate redusă de carbohidraţi nu au fost unele tocmai pozitive: persoanele care au respectat-o au prezentat un nivel sporit al cortizolului, un hormon de stres ce poate creşte riscul de boli cardiace şi diabet.

“Cei care au urmat o dietă pe baza indicelui glicemic redus au „ars” zilnic cu 150 de calorii mai mult decât cei ce au urmat o dietă low-fat, însă fără niciun efect negativ asupra nivelului colesterolului sau al hormonilor, aceasta fiind până la urmă dieta ideală”, a explicat dr. Ludwig.

Citeşte şi: Priveşte dieta ca pe un întreg pentru un metabolism sănătos!

Dieta pentru hipotensivi: ce şi cum mâncaţi pentru a stimula tensiunea

Jurnalul unei pofticioase mereu la dietă: gustul sportului

Sursa: The Wall Street Journal
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Şi poluarea ne îngraşă!
Şi poluarea ne îngraşă!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân