Securitatea alimentară când mănânci în oraş

Este important să ne asigurăm că mâncarea este sigură, bună şi să anunţăm dacă vedem ceva care nu ne place.
Securitatea alimentară când mănânci în oraş

Stilul de viaţă supraaglomerat a creat o adevarată industrie a restaurantelor, firmelor de catering şi chioşcurilor la colţ de stradă. Totuşi, în fiecare an mulţi oameni suferă din cauza unei alimentaţii incorecte. Este important să ne asigurăm că mâncarea este sigură, bună şi să anunţăm dacă vedem ceva care nu ne place.

Fii atent când alegi restaurantul

– Poţi vedea cum este preparată mâncarea? Daca da, fii atent la igienă, la mănuşile operatorilor etc.
– Este curaţenie? Suprafeţele de lucru, mesele şi ustensilele trebuie să fie mereu curate. Praful atrage germenii.
– Staff-ul este bine prezentat? Ospătarii şi ospătăriţele trebuie să aibă curate mâinile şi unghiile. Părul trebuie strâns, iar uniforma curată.

Dacă nu îţi place cum arată, nu mânca. Mai bine cauţi în altă parte.

Sfaturi de baza

– Mâncarea caldă trebuie servită caldă, iar mâncarea rece trebuie servită rece;
– Nu acepta mâncare ce nu a fost preparată în totalitate sau este necoaptă. Mâncarea necoaptă poate altera altă mâncare. Optează pentru mâncarea proaspătă.
– Dacă nu o mănânci imediat, bag-o în frigider repede;
– Dacă găseşti un corp străin în mâncare, trimite-o înapoi imediat şi contactează managementul firmei.

Zona de autoservire

– Temperatura de servire trebuie să fie sigură şi corectă;
– Vasele trebuie să fie curate, la fel şi ospătarii care aduc platourile;
– Tacâmurile să nu fie puse la grămadă şi să nu le atingă toată lumea;
– Nu atinge mâncarea cu mâna, nu strănuta şi nu sufla nasul lângă mâncare;
– Dacă vezi ceva suspect în mâncare, contacteaza staff-ul restaurantului.

Ce provoaca intoxicaţia alimentară

Bacteriile şi virusurile sunt germeni care pot provoca intoxicaţii alimentare. Nu poţi spune dacă mâncarea conţine aceşti germeni doar dacă te uiţi la ea sau o miroşi.

Bacteriile pot înflori şi se pot multiplica enorm pe cele mai multe mâncăruri la temperatura camerei. Numărul lor se poate dubla la fiecare 10-20 de minute, în special dacă temperatura este între 5 şi 63 de grade Celsius. Aceasta este cunoscută drept zona periculoasă.

Prin urmare, o regulă importantă în securitatea alimentară este aceea de a ţine mâncarea foarte caldă sau foarte rece. O proporţie de carne crudă şi de carne de pasăre poate conţine bacterii. Acestea pot fi omorâte prin fierbere. Toate părţile din mâncare trebuie să atingă o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius.

Oricum, germenii pot fi transferaţi de la carnea crudă la cea proaspătă sau gătită, de exemplu, prin folosirea aceluiaşi tocător sau prin folosirea aceloraşi ustensile. De asemenea, mâinile pot împrăştia germeni şi trebuie întotdeauna spălate după ce am folosit carne crudă şi de pasăre şi înainte de a prepara altă mâncare.

de Laura Pascu – PR Manager Centrul European al Consumatorilor

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică