Mentalitatea, principalul obstacol din calea unei alimentaţii sănătoase

Cea mai mare problemă cu care se confruntă românii atunci când vine vorba de alimentaţie este legată în primul rând de mentalitate, majoritatea acestora acordând o atenţie mai mare nutriţiei doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecţiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mentalitatea, principalul obstacol din calea unei alimentaţii sănătoase

În ciuda faptului că peste 80% din populaţia României suferă de cel puţin o afecţiune care impune un regim special de alimentaţie, o foarte mică parte dintre români ţin cont de recomandările medicale atunci când vine vorba de nutriţie.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă românii atunci când vine vorba de alimentaţie este legată în primul rând de mentalitate, majoritatea acestora acordând o atenţie mai mare nutriţiei doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecţiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat.

„Principalele motive pentru care se întâmplă acest lucru sunt atribuite atât lipsei de timp, stresului întâmpinat la locul de muncă, preţului mai ridicat al produselor, cât şi a lipsei de educaţie alimentară şi a încercărilor celor mai mulţi de a păcăli boala în stadiile ei incipiente”, a declarat Maria Martac, Director General al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, printre principalele afecţiuni cu care se confruntă românii şi impun un nivel de conştientizare mai mare în ceea ce priveşte alimentaţia se numără bolile cardiovasculare şi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afecţiunile renale, hepatice şi cele ale aparatului digestiv, dar şi intoleranţele alimentare, care, ţinând cont de ultimele studii, se manifestă la un număr din ce în ce mai mare de români.

Cât cheltuiesc românii pentru alimentele de regim?

În ceea ce priveşte valoarea coşului mediu de cumpărături pentru o persoană care suferă de o anumită afecţiune sau intoleranţă, potrivit reprezentantei magazinului, în mediul online aceasta este uşor mai ridicată decât în retail, ajungând la peste 150-200 RON.

“Majoritatea alimentelor speciale comercializate pe piaţa din România au un preţ uşor mai ridicat decât celelate produse din comerţ, nebeneficiind de suport financiar ca în alte state din Europa.

Cu toate acestea, adoptarea unui regim alimentar corespunzător sau unui stil de viaţă mai sănătos nu înseamnă neapărat cheltuieli mai mari, acest lucru ducând automat şi la eliminarea risipei şi a unor non-alimente care se regăsesc în coşul zilnic de cumpărături al majorităţii românilor”, a subliniat Maria Martac.

De asemenea, pentru a evita apariţia unor costuri suplimentare, cât şi evoluţia necontrolată a anumitor afecţiuni, se recomandă realizarea unui pachet de analize medicale amănunţite la cel puţin 6 luni şi, în cazul unui diagnostic nefavorabil, urmarea cu stricteţe a regimului şi a indicaţiilor igienico-sanitare prevăzute de medic încă din faza incipientă a descoperirii intoleranţei sau afecţiunii, în cele mai multe cazuri prevenţia fiind mult mai puţin costisitoare decât tratamentul medicamentos.

Alimentele speciale pentru afecţiuni şi diete – o nişă slab exploatată pe piaţa din România

Când vine vorba de piaţa de alimente speciale din România, aceasta este, potrivit Mariei Martac, una destul de deficitară, peste 90% dintre produsele recomandate în diferite tipuri de afecţiuni sau diete fiind importate de pe alte pieţe.

“Dacă în alte ţări europene produsele dietetice reprezintă deja o nişă foarte bine conturată în sortimentaţia retailerilor, la noi situaţia este încă la început de drum atât pentru producători, cât şi pentru retail. Dificultăţile legistative existente la nivel de piaţă şi în segmentul medical, lipsa susţinerii financiare a noilor producători, cât şi inexistenţa bugetelor sociale şi de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni reprezintă unul dintre principalele motive pentru care România încă importă peste 90% din produsele de acest tip”, a mai adăugat reprezentanta companiei.

Mai mult, un alt motiv pentru care acest segment evolueză încă foarte lent în România se datorează şi cererii scăzute de pe piaţa de consum şi a lipsei de educaţie alimentară.

Alimentaţia copilului, unul dintre cele mai importante aspecte la români

“Deşi nivelul pieţei de alimente speciale din România este încă foarte scăzut, în ultimii ani am observat un trend ascendent în ceea ce priveşte interesul românilor pentru o alimentaţie mai sănătoasă, în special când vine vorba de părinţii tineri, aceştia investind din ce în ce mai mult în alimentaţia copiilor”,  susţine Maria Martac.

Potrivit acesteia, pe lângă alimentele speciale pentru copii,  în topul celor mai cumpărate produse se regăsesc  şi cele pentru intoleranţe sau alergii la gluten, lactoză, produsele pentru diabetici, afecţiuni oncologice şi gastrice.

De asemenea, alimentele organice şi produsele naturiste capătă din ce în ce mai multă atenţie în rândul persoanelor interesate de un stil de viaţă sănătos, cererea pentru acestea fiind tot mai mare de la un an la altul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân