Mâncatul noaptea ne distruge sănătatea. Nutriționist: „Chiar și alimentele sănătoase consumate târziu ne pot face rău”

  • Publicat:
Mâncatul noaptea ne distruge sănătatea. Nutriționist: „Chiar și alimentele sănătoase consumate târziu ne pot face rău”
Sursa foto: profimediaimages.ro

Mulți oameni se confruntă cu senzația de foame sau diferite pofte la ore târzii din noapte. E însă important să știm să gestionăm aceste momente, deoarece mâncatul noaptea poate provoca insomnii. Și știm cu toții cât de important este somnul de calitate pentru starea noastră generală de sănătate.

Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce nu mai putem dormi dacă mâncăm seara foarte târziu:

Organismul uman este guvernat de microbiom. Atunci când mâncăm, îi transmitem microbiomului informația că este zi. La polul opus, când nu mâncăm nimic pentru o perioadă mai lungă (câteva ore), el știe că este noapte și dormim. Dacă mâncăm noaptea, practic îi transmitem organismului că este zi, iar el secretă anumite substanțe care ne ajută să fim activi. În consecință, apar problemele legate de insomnie. Recomandarea generală este ca după ora 8 seara să nu mai mâncăm nimic, astfel încât corpul nostru să se poată pregăti în voie pentru somn.

Ce probleme de sănătate cauzează mâncatul noaptea

Consumul de alimente noaptea târziu, indiferent că sunt sănătoase sau nu, ne destabilizează organismul. Asta cauzează diferite probleme de sănătate.

Există numeroase studii de specialitate care arată că mesele luate seara târziu contribuie la apariția unor probleme precum:

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Dacă senzația de foame și implicit mâncatul noaptea vă afectează calitatea somnului, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a remedia aceste probleme. Iată ce recomandă nutriționistul!

Încercați să lăsați cel puțin 2 ore între ultima masă/gustare și momentul în care vă culcați. Dacă aveți adesea arsuri la stomac pe timp de noapte, nu mai mâncați cu 3-4 ore înainte de a vă culca.

Asigurați-vă că mâncați suficient până în jur de ora 7 seara pentru a încerca să preveniți astfel apariția senzației de foame noaptea. Mâncați micul dejun, iar apoi lăsați cam 3-4 ore între mesele principale și gustări.

Puneți-vă la timp în pat. Adesea ni se întâmplă să confundăm foamea cu oboseala. Astfel, poftele pe care le resimțim la ore nepotrivite ar putea fi doar organismul care vă transmite că are nevoie de odihnă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân