Cum am gătit pentru prima oară mâncare indiană acasă – mic ghid pentru începători

Cu mixuri de condimente precum curry şi garam masala dar şi orez basmati, iaurt pentur lassi - puteţi începe să gătiţi acasă mâncare indiană foarte delicioasă.
  • Publicat:
Cum am gătit pentru prima oară mâncare indiană acasă - mic ghid pentru începători
Cum am gătit pentru prima oară mâncare indiană acasă - mic ghid pentru începători, foto Shutterstock

În perioada de izolare cu toţii am simţim nevoia să potenţăm experienţele, gusturile. Sentimentele şi stările noastre s-au potenţat oricum automat. În ceea ce priveşte gusturile unii au evadat în prăjituri cu mult zahăr, alţii în mâncărurii picante. Şi eu printre fanii mâncărurilor cu multe condimente. Adică (şi) a mâncărurilor indiene.

Îmi aduc aminte de prima mea vizită la un restaurant indian din Bucureşti – poate acum 12 ani – cât de impresionată am fost nu doar de preparate – toate atât de diferite ca gust faţă de ceea ce ştiam cât şi de atmosferă, decor, platouri, miresmele din aer. Atunci mi-a plăcut cel mai mult îngheţata indiană de casă cu cardomom (kulfi) şi mult lapte. Dar cu adevărat m-am îndrăgostit de mâncarea indiană, atunci când am păşit în ţara asta fabuloasă numită India. Fiecare fel de mâncare pur şi simplu este diferită de ceea ce ştim noi. Imaginaţi-vă că un preparat vine cu 7 sosuri – unul acru, altul, sărat, altul dulce, altul dulce-acrişor, altul picant etc. Ştiu, o să mă contraziceţi – dacă nu aţi fost în India – dar mâncarea noastră este fadă în comparaţie cu a lor. Asta ca să nu mai spun despre cum arată restaurantele indiene – colorate, pline de statuete, vegetaţie luxuriantă şi uneori chiar vizitate de şobolani (am avut experienţa asta la un mare restaurant din Mumbai cu mâncare excelentă, unde pe terasa mărginită de câmp mai veneau şi şobolani, iar chelnerii foloseau din colecţia de bolovani ca să îi alunge. Uneori şi unii clienţi mai dădeau o mână de ajutor).

Madalina Dragoi, Mumbai

Amintiri din Mumbai

Mâncarea indiană, super uşor de gătit şi acasă

Sper că v-am făcut să zâmbiţi şi merg mai departe cu povestea mea cu arome de curry.  Verişoara mea Mălina este căsătorită cu Vj, indian, iar ea deşi nu gustă mâncarea indiană îi găteşte foarte des preparate delicioase cu reţete din ţara lui mamă. Pe lângă preparatele indiene ale Mălinei, la care am acces din când în când în toate vizitele mele la Berlin m-am oprit şi la restaurante indiene. Aubergine curry este chiar preparatul pe care îl comand la orice oră de la un anumit restaurant, dar şi naan, turtele sau lipiile lor proaspete aruncate în unt şi ustoroi sunt pur şi simplu de neegalat. La fel şi un ceai masala (ceai negru, fiert în lapte şi condimentat). Într-o călătorie în Maldive, am avut ocazia să încerc foarte multe preparate indiene fabuloase preparate chiar live.

Masala dosa, Oblu Select, Maldive

Masala dosa, Maldive – mic dejun indian – delicios

Despre mâncarea indiană s-au scris sute de mii de cărţi, cu toate acestea mulţi fani ai mâncărurilor indiene nu se simt chiar pregătiţi să o gătească acasă. Aşa şi eu, dar uite că autoizolarea şi distanţarea socială din timpul pandemiei au fost momentul potrivit să fac şi acest mare pas în cariera mea de bucătar amator. Îmi era dor de restaurantele asiatice şi nu m-am lăsat până când nu am organizat cumpărăturile în aşa fel încât să am mixuri indiene de condimente precum curry, garam masala, dar şi ingrediente de bază precum turmeric (curcuma), ghimbir, lapte de cocos, boia de ardei iute, fulgi de cocos şi evident, ceapă şi usturoi. Să deschizi un borcan de condimente indiene şi să inspiri aroma lor este ca o scurtă călătorie către ţara celor 1.001 condimente.

Curry

Incredibil ce arome senzaţionale sunt când alături usturoi, ceapă şi curry

Ce poate conţine kit-ul începătorului în bucătăria indiană?

Aşadar, dacă vi s-a făcut poftă de mâncăruri indiene să ştiţi că dacă vă faceţi un mic kit de condimente vă puteţi descurca minunat şi acasă. Plus că puteţi controla nivelul de condimentare (cât de iute etc).
Un mix curry – se găseşte atât în magazinele indiene cât şi în hipermarketuri. Conţine în diverse proporţii- turmeric, corinandru, ceapă, usturoi, cardamom, scorţişoară, ardei iute, fenicul, cuişoare, seminţe de muştar, chimen. Se foloseşte în foarte multe feluri de mâncare atât vegetariene cât şi cu carne.
Un alt mix de bază este garam masala – acesta conţine coriandru, ienihabar, chimion, piper negru, cuişoare, dafin, cardamom, scorţişoară, nucşoară etc în diverse proporţii. Cu aceste două mixuri, dar şi cu extra turmeric, ghimbir, cocos (fulgi şi lapte de cocos), boia de ardei iute şi dulce, coriandru – puteţi încerca o multitudine de reţete indiene chiar la voi acasă. Tot la kitul începătorului trebuie să adaugaţi şi orez, de preferat orez basmati (cel pe care îl folosim noi la pilaf, orez cu lapte etc se lipeşte). Iaurtul combinat cu apă, sare sau fructe – lassi este un alt ingredient. 

Pui cu cocos, foto Madalina Dragoi

Pui cu cocos în stil indian, orez şi lassi sărat

Ce preparate indiene ies şi unui începător?

Este o experienţă incredibilă să simţi, guşti vezi cum banalele dar extraordinarele usturoi şi ceapă în magica companie a mixurilor de ingrediente indiene. Evident, am pus timid câte puţin din cantităţile de condimente indicate în reţete la început şi am gustat mereu ajunstând după preferinţe. Mie îmi place nuca de cocos, şi atunci când nu a rezultatul un gust pe placul meu, am mai adăugat 2 linguri de fulgi de nucă de cocos. Până acum am făcut coconut chicken şi evident aubergine curry (nu a ieşit evident ca la restaurantul din Berlin, însă este foarte bun).

curry de vinete, foto Madalina Dragoi

Aubergine curry – varianta home made

De unde iei reţetele indiene?

De pe internet, din cărţl, din reviste, de pe site-urile chefilor celebri, de pe paginile web ale restaurantelor.Poţi încerca pentru început reţeţe propuse de reviste consacrate sau chiar de pe bloguri. Aş prepara pentru început o reţetă care mi-a plăcut la un restaurant indian, pentru a avea cât de cât o idee despre rezultat. Succes şi poftă bună. P.s. Să le fotografiezi! 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”