Ce poftesc românii din diaspora de Sărbători

În multe dintre valizele și geamantanele de pe drumurile din toată lumea se găsesc și multe mâncăruri tradiționale românești. Menirea lor este să alinte dorul de casă al românilor din diaspora.
  • Publicat:
Ce poftesc românii din diaspora de Sărbători
Prăjitura cu ness, foto: Mădălina Drăgoi

Unele dintre cele mai savuroase momente în an sunt cele legate de sărbători: Paște, Crăciun, Revelion. Ei bine, unii românii stabiliți peste granite nu pot ajunge an de an în țară. Însă își potolesc dorul cu preparatate culinare românești tradiționale. Românilor le place să petreacă în familie. Dacă nu pot veni ei în România, foarte probabil ca unele rude sau prieteni să-i viziteze. Și dacă îi vizitează, cu siguranță primesc și liste de ingrediente românești pe care să le pună în bagaje.

De ce bunătăți din România li se face poftă românilor din diaspora: de la cozonaci, la brânză telemea de Sibiu, la cârnați de casă, leuștean (această plantă nu se găsește oriunde în lume), pasca, sarmale și evident mămăligă. Însă lista poate continua și cu compot de vișine, smântână.

sarmale, foto: Madalina Dragoi
Sarmale în Italia, foto: Mădălina Drăgoi

Făină de mămaligă, salam de Sibiu, cozonaci – cărați des mii de kilometri prin lume

Monica, 34 ani, stewardesă în Dubai: ”Cel mai poftă mi-a fost de salam de Sibiu, dar și de mămăliga. Și prietena mea Andra mi le-a adus. Mi le-a trimis mama împreună cu o felicitare de Paște. Au fost atât de bune”. ”În India, am dus pentru o prietenă româncă însărcinată pate de ficat românesc, salam uscat de vită și mălai” povestește Mădălina, 30 ani.

Și alte nații se bucură de deguste din preparatele culinare românești specifice de Paște

Tatiana, 60 de ani, Italia. ”Locuiesc în Italia de 20 de ani. Am un magazin românesc aproape acum  și pot să comand în avans multe dintre produsele alimentare din țară. Însă, o prietenă a mea îmi trimite prin pachet șuncă afumată, mușchi afumat dar și țuică de prune din producția proprie. Anul acesta, de Paște fac Pască, ouă roșii, cozonac cu nucă, stufat de și invit prietenii italieni duminică la masă”

cozonac, foto Mădălina Drăgoi
Cozonac în Berlin, foto Mădălina Drăgoi

Gesturi romantice peste hotare – pască gătită în Germania și savurată în Spania de Paște

Elena locuiește în Germania, unde multe produse alimentare sunt similare cu cele din România. Adrian, prietenul ei locuiește în Barcelona, unde nu găsește mâncare asemănătoare. Pentru că vor petrece Paștele împreună, Elena a pregătit pască și o va pune în bagajul pentru Spania. O altă prăjitură foarte populară și printre românii din diaspora este prăjitura cu ness, replicată și la Paște și la Crăciun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân