5 greșeli pe care le faci atunci când gătești friptură

Gătitul unei bucăți perfecte de friptură nu este atât de ușor precum poate suna. Uite de ce greșeli de poți împiedica atunci când încerci să pregătești friptura visurilor tale.
  • Publicat:
5 greșeli pe care le faci atunci când gătești friptură
5 greșeli pe care le faci atunci când gătești friptură, potrivit chef bucătarilor sursa foto: pexels

Dacă ești nou în lumea gătitului, există posibilitatea să te fi simțit copleșit atunci când vrei să faci friptură. Poate ai cheltuit o sumă destul de mare la magazin pe o bucată de carne și vrei să o gătești cât mai bine posibil. Sau poate ai trecut prin toți pașii potriviți, dar totuși nu reușești să obții o friptură de nota 10.

Chiar dacă familia se bucură constant de preparatele tale, poate faci una sau două greșeli esențiale când gătești friptură,  erori de care nu-ți dai seama.

Iată cinci greșeli aduse la lumină de către bucătari și pe care oamenii le fac de obicei atunci când gătesc friptură.

Gătești bucata de carne abia scoasă din frigider

Ceea ce mulți oameni ar putea să nu realizeze este că trebuie să acorzi bucății de carne ceva timp pentru a ajunge la temperatura camerei înainte de a o găti. Bucătarii sunt de părere că dacă gătești carnea imediat după ce ai scos-o din frigider, va fi mult mai dificil să obții o gătire perfectă a acesteia.

Dacă gătești carnea direct după ce ai scos-o din frigider, căldura de la tigaia încinsă va pătrunde mai greu în ea și, prin urmare, va dura mai mult să se gătească, rezultând un interior slab gătit și un exterior ars. În schimb, experții în bucătărie sugerează să lași carnea o oră la temperatura camerei, înainte de a o găti.

Pui carnea în tigaie înainte ca uleiul să fie încins

Dacă alegi să gătești friptura pe plită, asigură-te că o gătești la o temperatură suficient de ridicată. Bucătarii sunt de părere că pentru a beneficia de un gust cât mai delicios, trebuie să alegi tigaia potrivită.

Folosirea unui tigăi cu fund greu de fontă este grozavă. Pune tigaia la foc mediu-mare și lasă uleiul să se încălzească, chiar sub punctul de afumare. Apoi, pune bucata de carne în uleiul fierbinte și apas-o, astfel încât să se încingă până la capăt.

Greșești în strategia de condimentare a fripturii  

Atunci când gătești friptura, este posibil să dorești să eviți gătitul cu ierburi uscate, din cauză că acestea se pot arde foarte ușor. Dacă vrei totuși o notă de ierburi aromate, în loc să adaug ierburi uscate ​​care se pot arde, adaugă ierburi precum rozmarinul proaspăt sau cimbru în sucul eliberat de carne în momentul gătirii.

Un alt lucru pe care ar trebui să-l iei în considerare atunci când condimentezi friptura este să nu adaugi sare mult prea devreme deasupra acesteia. Mulți oameni greșesc atunci când scot preparatul de pe foc și toarnă imediat sare și piper. Sarea extrage umezeala, ceea ce te va lăsa cu o friptură uscată. Cea mai bună abordare este să aplici condimente când bucata de carne este în pregătire.

Întorci bucata de carne mult prea des

Când gătești friptură într-o tigaie, ai putea fi tentat să o întorci, de pe o parte pe alte, în mod repetat, pentru a verifica cum se gătește. Cu toate acestea, bucătarii avertizează că nu ar trebui să exagerezi cu întorsul fripturii, deoarece acest lucru te împiedică să-ți dai seama când e gata friptura.

O metodă bună de a îmbunătăți șansele ca acest preparat să fie gătit optim este să întorci bucata de carne o singură dată. Prin întoarcerea constantă, este greu să măsori gradul de coacere și riști să o gătești excesiv sau neuniform.

Lasă friptura la odihnit înainte de a o servi

Odată ce ai scos friptura de la gătit, presupui că aceasta este gata de servit. În realitate, însă, nu este chiar așa.

Prima greșeală pe care o fac cei mai mulți novici în ale gătitului este să subestimeze timpul de care friptura are nevoie pentru a se odihni după ce a fost gătită. Pentru a avea parte de suculență și aromă în bucata ta de carne, răbdarea poate fi o virtute utilă.

Lăsarea fripturii la odihnit o va transforma într-o bucată de carne minunat de suculentă. Dacă o tai imediat după ce a fost gătită, sucurile nu se vor dispersat corespunzător și friptura va fi uscată.

Surse: eatthis.com, tasteofhome.com, allrecipes.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân